Bila tiba bulan puasa tak sah rasanya jika tidak ke bazar Ramadan kan? Walaupun memang sudah memasak di rumah, tetapi tetap juga ingin ke bazar Ramadan untuk merasai suasana meriah selain ‘mencuci mata’ melihat puluhan juadah berbuka puasa yang dijual.

Tapi, bila dah sampai ke bazar Ramadan tipulah kalau korang tak membeli satu dua juadah kan? Hiks! Biasanya, ramai yang mencari murtabak, kuih tepung pelita, ayam golek, seleksi minuman beraneka dan macam-macam lagi. Jadi, sebelum ke bazar Ramadan kebanyakannya akan membuat survey terlebih dahulu untuk mencari bazar Ramdan yang terbaik menyediakan pelbagai juadah makanan yang enak.

Kali ini, Remaja ingin kongsikan beberapa bazar Ramadan terbaik di Malaysia yang wajib korang singgah kerana dijamin bakal membuatkan korang ‘rambang mata’. Hehe!

Jom kita semak senarai berikut.

Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Kuala Lumpur

Rasanya penduduk di Lembah Klang semuanya sudah tahu bazar Ramadan TTDI adalah antara yang terbaik. Namun, ada juga yang mengatakan harga makanan di bazar ini agak mahal sedikit. Tapi, kalau rasanya sedap dan kena dengan harga, why not kan?

Bazar Ramadan Kampung Baru

Sama juga tidak perlu diperkenalkan lagi kerana bazar ini antara yang menjadi tumpuan penduduk di Kuala Lumpur. Bukan hanya di bulan Ramadan, Kampung Baru memang terkenal dengan kedai-kedai makan yang super sedap!

Bazar Ramadan Jalan TAR

Satu lagi hotspot wajib singgah! Jalan TAR sangat popular bila tiba hari raya kerana terdapat

Bazar Ramadan Taman Melawati

IKLAN

Bazar ini terletak di Lorong Selangor, Taman Melawati dan dianggap yang terbesar serta paling meriah di Kuala Lumpur, rugi kalau korang tak singgah.

Bazar Ramadan Stadium Shah Alam, Selangor

Bazar Ramadan yang viral dengan nasi Arab Chef Amar sehinggakan orang KL pun sanggup ke Shah Alam untuk menikmati makanan viral ini. Namun, selain daripada nasi Arab ini sebenarnya banyak lagi makanan enak yang dijual di bazar ini. Bazar Stadium Shah Alam antara yang terbesar di Selangor.

Bazar Ramadan Putrajaya

Jangan dilupa bazar Ramadan di Putrajaya. Menu viral mereka adalah Mee Tonggek.

Bazar Ramadan Jalan Makloom, Georgetown

Pulau Pinang juga antara syurga pencinta makanan. Bukan hanya di bulan puasa, ramai sahaja pelancong dari luar negeri akan ke Penang semata-mata untuk mencari makanan sedap. Jadi tidak hairanlah jika bazar Ramadan mereka juga dipenuhi dengan juadah-juadah berbuka puasa yang enak.

Bazar Ramadan Little India, Georgetown

IKLAN

Kalau inginkan juadah berbuka makanan India yang halal, korang boleh pergi ke bazar Little India, Georgetown ini.

Bazar Ramadan Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu

Kalau ke Kota Bharu Kelantan, jangan lupa singgah di bazar Ramadan di Stadium Muhammad IV ini. Meriah dengan makanan!

Bazar Ramadan Plaza Angsana

Bazar ini dibahagikan mengikut stesen jenis jualan untuk memudahkan pengunjung memilih mengikut citarasa mereka.

Bazar Ramadan Pagoh

Kelainan yang dibawa oleh bazar Ramadan ini adalah mereka menyediakan servis e-bazar. Semua makanan boleh ditempah secara online dan dihantar terus ke rumah. Siapa yang malas nak keluar, ini peluang menarik untuk korang.

IKLAN

Bazar Ramadan Sembulan, Kota Kinabalu

Sabah memang tidak lari dengan juadah seafood dan sayap ayam madu. Wajib cuba!

Bazar Ramadan Kota Samarahan, Kuching

Meriah keadaan di Bazaar Ramadan di Kota Samarahan, Kuching Sarawak. Berbaris ramai lagi yang menunggu untuk masuk.

Fuh, ini kalau pergi mesti rambang mata tak tahu nak beli apa kan? Korang pula suka ke bazar Ramadan mana?

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.