12 Produk ‘Tradisional’ Dicampurpalsu Dengan Steroids, Ini Bahaya Yang Perlu Korang Tahu

6957

Ramai masyarakat kita mudah terpedaya dengan produk yang claim boleh rawat sakit lutut, sakit belakang, gout, lelah, asma, resdung dan sebagainya.

Ada juga yang percaya kerana bila mereka try, sungguh memang mujarab. Tapi sebenarnya korang tahu tak kenapa ubat tu sangat berkesan?

Ini kerana, produk-produk ‘tradisional’, ‘herba’ dan ‘natural’ ini lazimnya telah dicampurpalsu dengan steroids.

Apa tu steroid? Kenapa dekat hospital boleh digunakan tapi kalau penjual masukkan steroid dalam produk mereka tu tak baik?

Fungsi steroid

Pertama sekali, korang kena tahu steroid ni adalah antara kumpulan hormon yang dihasilkan dalam badan dan terbahagi kepada dua kategori.

1. Sex steroids seperti androgens (Contoh: testosterone), estrogen, progesterone

2. Corticosteroids seperti dexamethasone, prednisone, cortisone, etc

Ada pelbagai fungsi steroid ni:

1. Mengurangkan keradangan dan rasa sakit

2. Metabolism karbohidrat, lemak dan protein

3. Bantu dengan keseimbangan air dan elektrolit dalam badan

Kita fokus pada corticosteroids sebab steroid jenis ni yang selalu dimasukkan dalam produk-produk ‘tradisional’. Hormon ini dihasilkan di kalenjar adrenal dan terletak betul-betul atas buah pinggang, ada sepasang.

Dalam bidang perubatan pula, penggunaan corticosteroid ni luas sebab ia membantu untuk mengurangkan keradangan atau inflammatory process.

Contohnya untuk:

1. Penyakit asma/lelah/resdung/alahan

2. Penyakit autoimmune seperti rheumatoid arthritis, dan lain-lain

3. Addison’s disease, CAH

Penggunaan steroid untuk jangkamasa lama akan menyebabkan satu keadaan yang dipanggil Secondary Hypocortisolism iaitu kelenjar adrenal tak dapat dihasilkan hormon steroid yang mencukupi kerana lama sangat makan produk tradisional yang ada steroid.

Apa jadi kalau badan tak dapat hasilkan hormon steroid

Pesakit secondary hypocortisolism perlu mengambil ubat steroid seumur hidup. Jika berhenti secara tiba-tiba, boleh menyebabkan adrenal crisis, iaitu level hormon cortisol yang tak cukup dalam badan dan boleh menyebabkan kematian.

Kesan sampingan jika ambil ubat steroid untuk tempoh yang lama & tanpa pengawasan doktor

List ubat ‘tradisional’ yang ada steroid

1. Al-Barakah Ayam Selasih

Ada Dexamethasone

IKLAN

2. Skyline Al Taqwa Gaut Asam Urat

Skyline Al Taqwa Juice

Skyline Al Taqwa Sakit Pinggang & Lutut

Semua ada Dexamethasone

3. Za’faran

Ada Dexamethasone dan Prednisolone

4. Majun Mutiara

Majun Burung Unta

Majun Dua Istimewa

Semua ada Dexamethasone

5. Bella Formula Sinus Cure, katanya untuk resdung

Ada Dexamethasone & Chlorpheniramine (sejenis antihistamine untuk kurangkan allergy/selsema), memang la boleh baik terus

6. Makjun Dua Istimewa

Makjun Taufiq Dua Istimewa

Makjun Syafiq 3 Istimewa

Makjun 1001 Rahsia

Semua ada Dexamethasone

7. Jamu Ajaib

Jamu Ajaib Plus

Jamu Kampung

Jamu Madura

Semua ada Dexamethasone

8. Maajun Tolak Angin

Maajun Wali Sembilan

Maajun Kuat Khasiat Sakit Pinggang

Maajun Super Ginseng Hilang Gelap Timbul Terang

Semua ada Dexamethasone

9. Super Resdong

Super Resdong Plus

Ada Dexamethasone dan Chlorpheniramine

10. Dong Mai Dan

Dong Mai Ling Chee Tan

Dong Mai Tan

Ni lagi canggih, ada yang campur Dexamethasone + Chlorpheniramine + Indomethacin (ubat tahan sakit sejenis NSAID)

11. Air Ikan Haruan

Air Haruan Ajaib

Target wanita lepas bersalin, ada Dexamethasone

12. Vitamin Super Gemuk

‘Vitamin’ ni kononnya untuk bantu menaikkan berat badan, padahal antara kesan sampingan steroid ialah berat badan bertambah

Kesimpulannya, sebelum korang terpedaya dengan mana-mana produk yang kononnya dikatakan ‘ubat tradisional’, ‘herba’ atau ‘asli’ tu, pastikan rujuk terlebih dahulu dengan doktor atau pharmacist yang merawat korang.

Tak berbaloi wey gadaikan kesihatan untuk produk yang boleh buat sakit hilang untuk sementara tapi merana seumur hidup.

Jangan dah jadi pada ahli keluarga sendiri baru korang nak menyesal.

Sumber: Twitter @izzahrph

Info Grafik: Twitter @gucaknaubat