Beberapa hari lepas telah berita global telah gempar dengan kematian seorang gadis berusia 25 tahun yang telah dibunuh semasa melakukan pengembaraan dan percutian secara solo di Costa Rica.

Ini sekali gus memberikan igauan ngeri terutamanya kepada golongan wanita muda untuk melakukan solo travel seperti mangsa. Adakah mengembara seorang diri ke seluruh dunia bagi seorang wanita tidak selamat?

Terdapar beberapa tip untuk kamu boleh ikuti untuk mengelakkan diri menjadi mangsa. Ia bukanlah jalan yang boleh berikan keselamatan secara mutlak kerana orang jahat ini memang ada di mana-mana. Tapi REMAJA berharap dengan tip kami kongsikan ini boleh memberi manfaat kepada kamu yang ingin mengembara secara solo.

1. Research sebelum pergi

Buat perancangan dan kajian yang mendalam sebelum kamu pergi ke sesebuah negara atau lokasi. Ambil tahu kadar jenayah di negara tersebut dan baca review-review yang dikongsikan oleh pengembara sebelum ini di Internet.

2. Jangan bawa terlalu banyak barang berharga

Kalau boleh tinggalkanlah segala barang kemas yang mahal di rumah dan jangan dibawa semasa mengembara secara solo. Ia boleh merendahkan lagi risiko kamu dirompak. Jika memakai barang kemas kamu boleh menjadi sasaran penjenayah yang tak berhati perut.

IKLAN

10 Tip Untuk Solo Travel Secara Selamat

3. Bawa apa yang perlu sahaja

Ketika keluar untuk berjalan-jalan kamu tidak perlu membawa duit yang banyak, kad kredit atau segala peralatan elektronik yang mahal. Stay low profile dan bawa apa yang kamu rasakan perlu sahaja.

4. Jangan mudah percayakan orang

Ia kedengaran seolah-olah sangat sinikal dan prejudis. Tapi begitulah lumrah dunia sekarang yang penuh dengan macam-macam jenis orang apatah lagi penjenayah. Ya, kamu perlu bersopan dan sentiasa bercakap dengan ramah tetapi ingat… jangan mudah percayakan orang lain.

5. Awasi apa yang kamu makan

Jika baru kenal dengan orang asing berhati-hatilah dengan apa yang mereka beri kamu makan atau minum.

IKLAN

10 Tip Untuk Solo Travel Secara Selamat

BACA: 6 Perkara Yang Kamu Perlu Tahu Semasa Melancong Ke Negara Jerman

6. Sentiasa simpan dan bawa nombor kecemasan

Setiap negara mempunyai nombor kecemasan yang berbeza. Tidak sukar untuk mencari nombor tersebut kerana ia pasti akan ada di mana-mana sahaja. Selain itu, kamu juga perlu simpan nombor telefon kedutaan Malaysia. Just in case kalau ada apa-apa kecemasan berlaku. Dan satu perkara lagi tolonglah inform kepada ibu bapa atau adik-beradik ke mana sahaja kamu pergi.

IKLAN

7. Pilih tempat tinggal selamat

Tempat penginapan juga perlu kamu tekankan faktor keselamatan. Carilah hotel atau hostel yang mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik. Jangan kerana harganya murah kamu ketepikan soal keselamatan pula.

8. Simpan salinan dokumen penting

Untuk worst case scenario, salinan dokumen ini sangat penting sekali. Bawa dan simpan di tempat selamat salinan passport, kad pengenalan dan juga dokumen penting yang lain.

9. Insurans perjalanan

Ya, insurans perjalanan atau travel insurance sangat penting. Ia merupakan back up kepada kamu jika berlaku apa-apa perkara yang tidak diingini. Kita hanya mampu merancang tetapi tidak dapat menjangka apa yang berlaku di masa akan datang.

10. Sentiasa berhubung

Amatlah penting untuk salah seorang ahli keluarga kamu sentiasa up-to-date akan di mana keberadaan kamu. Contohnya nama hotel kamu menginap, nombor penerbangan dan juga lokasi yang bakal kamu tujui.