Tak takut ke bila orang sekeliling nampak korang tua daripada usia sebenar?

Malah, mereka yang berusia pun tetap nak ‘maintain’ untuk nampak muda. Banyak duit dilabur semata-mata untuk mendapatkan status ‘awet muda’ pada wajah.

Tapi dalam sedar tak sedar, ada banyak perkara yang biasanya korang buat sebenarnya membuatkan diri nampak jauh lebih tua.

Tertanya-tanya apakah 10 perkara yang buat korang nampak lebih cepat tua dari usia?

Jom kita lihat..

10 Tabiat Ini Buat Korang Lebih Cepat Nampak Tua

1. Tidur dengan make up

Memanglah orang puji bila pakai mekap nampak cantik, tapi takkan tidur pun nak pakai make up kan? Kesannya boleh buat kulit jadi kusam dan kering dan seterusnya membuatkan wajah kelihatan tua daripada usia sebenar.

IKLAN

2. Tak makan sayur dan ulam-ulaman

Kalau nak wajah cantik dan awet muda, tentu sayur hijau dan ulam-ulaman tak dapat dielakkan.

3. Kurang minum air putih dan bersenam

Minum lapan gelas sehari untuk miliki kulit yang muda dan sihat. Sambil itu, lakukan senaman ringan terutamanya senaman leher.

10 Tabiat Ini Buat Korang Lebih Cepat Nampak Tua

4. Sembur banyak minyak wangi di leher

Alkohol dalam minyak wangi boleh mengeringkan kulit. Tambah pula korang mempunyai kulit yang sensitif. Lepas ni cukuplah dengan hanya menyembur di pergelangan tangan.

IKLAN

5. Ikat ‘tocang’ terlalu ketat

Bila terlalu kerap ikat rambut boleh menjadikan rambut tidak sihat dan menjadi punca rambut gugur dengan lebih banyak daripada kebiasaannya.

6. Berat badan yo-yo

Berat badan tak tetap atau berlebihan membuatkan leher korang menggeleber. Maintain kurus kerana orang yang kurus kebiasaannya akan nampak lebih muda daripada usia.

7. Kerap sangat cuci muka

Cuci muka dengan sangat kerap boleh membuatkan kulit jadi mengelupas dan merengsa, sekali gus kulit jadi berminyak dan pertumbuhan jerawat lebih kerap.

IKLAN

10 Tabiat Ini Buat Korang Lebih Cepat Nampak Tua

8. Makan tak pantang

Bila main belasah makanan berminyak atau berkafein, kesannya akan kelihatan pada kulit wajah seperti jerawat dan lain-lain.

9. Aksesori sarat di leher

Kepada mereka yang suka pakai rantai leher, lama-kelamaan ia akan membuatkan kulit leher merenggang dan bergaris. Ubahlah pada pemakaian gelang dan cincin.

10 Tabiat Ini Buat Korang Lebih Cepat Nampak Tua

10. Suka mengumpat, gosip, buka aib orang dan marah

Selain perkara lain, sikap negatif ini menyebabkan seri pada wajah hilang kerana faktor rohani. Jadi, elakkan dan hidup secara positif.

Ada petua lain lagi yang korang nak share?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI