Nampak gayanya bermula esok cuti hujung minggu berlanjutan hingga ke hari Selasa. Ini bersempena dengan cuti Hari Keputeraan YDP Agong dan juga cuti Hari Awal Muharram. Dan bermula hari ini jugalah kita dapat saksikan ramai golongan muda berpusu-pusu untuk balik kampung dan juga melancong.

Dan pada saat ini jugalah penambahan jumlah penumpang pesawat ke pelbagai destinasi akan meningkat dengan mendadak. Bila berada dalam keadaan sesak yang ramai orang maka kita akan dapat saksikan bermacam-macam karenah orang di lapangan terbang.

Tidak dinafikan, pengalaman di lapangan terbang kadang-kadang cukup memenatkan. Dengan pelbagai pemeriksaan keselamatan, dokumen perjalanan, beratur panjang dan berdepan dengan flight delay, ia kadangkala cukup buat kita penat bukan sahaja fizikal tetapi mental.

Namun, walau apa jua masalah atau prosedur yang harus kita tempuhi janganlah membuatkan kita melakukan perkara-perkara tidak elok. Ini 10 perkara A BIG NO untuk kamu lakukan di lapangan terbang!

TIDUR LAMA

Ya, kami faham kadang-kadang jadual penerbangan boleh berubah dan dianjak ke masa lebih lama. Ia sekali gus membuatkan kita perlu menunggu lebih lama, sehingga memakan masa berjam-jam lamanya. Badan pun akan cepat penat dan minda pun keletihan, memang mata pun mudah terpejam. Nak tidur tu boleh tapi jangan sampai berdengkur. Dan jangan sampai tertinggal flight pula.

CAKAP KUAT

Semua orang pun tengah stres apatah lagi bila flight delay selama 6 jam! Jadi, hormatilah perasaan orang dengan menjaga sedikit ‘volume’ korang bila bercakap. Lapangan terbang adalah kawasan yang kadangkala sangat terhad ruangnya. Hormati space yang sama-sama kita duduki.

KALUT

Pernah tak korang jumpa segerombolan manusia yang tak tahu erti sabar? Walhal penerbangan sudah diumumkan delay dalam masa berjam-jam lagi tapi mereka mengerumi pintu masuk atau gate sehingga menghalang laluan pejalan kaki. Dan bila nak masuk pesawat pun masih berebut-rebut walhal tempat duduk semua sudah ditetapkan.

PANAS BARAN

Pengalaman di lapangan terbang kadang-kadang kita rasa cukup meremehkan. Kena beratur panjang nak drop bagasi, kena beratur untuk pemeriksaan keselamatan dan kena beratur lagi untuk naik ke pesawat. Disebabkan itulah kita perlu banyak bersabar dan bayangkan bagaimana staf di lapangan terbang dan krew penerbangan setiap hari berdepan dengan pelbagai karenah manusia. Seriously, kalau korang ada sikap panas baran baik naik pesawat perbadi sajalah.

MENGGATAL

This is a big no. Tidak salah untuk menjadi ‘terlebih’ mesra cuma janganlah sehingga membuatkan kerja mereka terganggu. Ingatlah setiap hari mereka jumpa orang macam korang. Apa yang mereka mahu adalah menjalankan tugas sebaik mungkin tanpa sebarang gangguan yang tidak perlu.

MAIN PRANK

Jangan disebabkan nak buat prank kamu disumbat dalam penjara. Lapangan terbang bukanlah tempat sesuai untuk korang lakukan prank atau mengenakan kawan. Di sini merupakan kawasan yang sangat sensitif dan mempunyai sistem keselamatan yang tinggi. Dan ingat jangan pula suka-suka nak sebut perkataan ‘bom’ ikut sedap tekak. Nak merasa duduk dalam jel, bolehlah cuba.

POTONG BARISAN

Perangai tidak bertamadun seperti memoting barisan ini bukan sahaja tidak boleh diterima di lapangan terbang tetapi di mana-mana sahaja! Tidak ada istilah tolong ‘chup‘ kan tempat untuk kawan. Kalau dia lambat, suruhlah dia ikut barisan seperti orang yang lain.

PASANG LAGU KUAT

Yes, we get it… you love Justin Bieber! Tapi janganlah pasang lagu itu sekuat alam sehingga menggangu orang lain. Pernah dengar tak ciptaan yang bernama headphone atau earphone?

MACAM RUMAH SENDIRI

Sesetengah orang dia akan jadi terlebih selesa. Bila nak tidur dia ambil beberapa buah kerusi dan baring. Yang lebih menjengkelkan lagi siap buka kasut dengan stokinnya yang berbau. Dan kalau nak makan pun biarlah di tempat yang sesuai.

BUANG SAMPAH MERATA

Lapangan terbang merupakan gerbang pertama sesebuah negara terutamanya negara sendiri. Jadi untuk berikan gambaran baik kepada rakyat asing kepada negara kita, sama-samalah jaga kebersihan. Janganlah buang sampah merata-rata hatta pembungkus gula-gula kecil atau resit belian yang pada kamu tidak penting pun.

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: