Rata-rata pengguna telefon bimbit di Malaysia akan menggunakan aplikasi Whatsapp sebagai medium untuk berinteraksi dengan rakan. Malah dikatakan sebanyak 51 peratus pengguna memilih menggunakan Whatsapp berbanding aplikasi lain.

Tapi nampaknya perkongsian dari seorang rakan fb atas nama Nur Aliah Mohd Nor pasti akan menukar persepsi korang mengenai kelebihan yang ada pada aplikasi Telegram berbanding Whatsapp yang ramai tidak tahu.

Nur Aliah menyenaraikan 10 kelebihan Telegram dan ianya sangat baik untuk mereka yang menjalankan perniagaan selain penggunaan user name bagi menggantikan nombor telefon yang biasa pada Whatsapp.

1.Penggunaan username
2. File transfer yang sangat laju
3. Group chat maximum up to 100,000
4. Backup chat / uninstall
5. Ada fungsi search yang mudah
6. Touch ID / Password
7. Channel Telegram
8. Boleh baca previous mesej dalam group
9. Sticker comel-comel
10. Ada night-mode

Berikut adalah fungsi Telegram:

  1. Penggunaan Username

    Telegram menggunakan username sebagai ganti nombor telefon kita. Melalui cara ini, pengguna tidak perlu dedahkan nombor telefon.

    Dan username berkenaan dapat dicari melalui fungsi search yang terdapat dalam aplikasi Telegram.

  1. File Transfer

    Telegram boleh menghantar apa sahaja jenis fail, dan telegram tak menetapkan saiz fail yang boleh dihantar.

    Malah, sesiapa yang pentingkan kualiti imej gambar atau video, telegram tempat paling mudah dan cepat.

  2. Group Chat 

    Group chat boleh masukkan 1000 orang ahli, namun kalau lebih dari 1000 orang ahli maka perlu upgrade ke Supergroup yang boleh masuk sehingga 5000-100,000 orang ahli.

    Lebih menarik lagi tentang Group Chat ni selain boleh jadikan semua ahli group sebagai admin dan fungsi reply adalah,

    i) Mention
    Boleh mention kawan-kawan dalam group hanya dengan meletakkan simbol @ dan akan keluar senarai username ahli-ahli group.
    .
    ii) Hashtag
    Hashtag boleh digunakan dalam mesej. Tujuan hashtag ni apabila kita ingin cari sesuatu perkara, kita boleh cari melalui search dan mulakan dengan #.

    4. Uninstall Telegram

    Katakan tiba-tiba handphone ‘jam’, dan nak uninstall beberapa apps, antaranya Telegram.

    Boleh je uninstall telegram dengan senang hati sebab semua mesej, nota penting, dalam tu tak akan hilang!

    Bila install balik, masukkan nombor telefon yang sama, masih boleh lihat 100% sama macam sebelum kita uninstall.

    Kalau whatsapp ter-uninstall? Selamat hari raya lah. Kan.

    5. Ada fungsi ‘search’ yang mudah untuk dapatkan sesuatu

    Best nya Telegram ni, korang boleh search apa sahaja yang korang minat, nanti akan keluar list yang korang search tu.

    Contoh nak tengok movie secara percuma je, search movie, akan keluar channel movie yang dah set sebagai public. Kalau private kena join ikut link.

    Contoh lain nak tengok drama melayu, keluar semua list channel dan berapa orang ahli channel yang dah join channel tersebut. Pendapat Lia, join channel yang mempunyai ahli yang ramai. Confirm channel tu mesti best!

 

IKLAN

6. Ada Touch ID / Password

Untuk setengah orang, maklumat dalam telegram dia tu sangat privasi. Mungkin dia ada simpan banyak maklumat dalam telegram, jadi dia boleh set password hanya untuk apps Telegram sahaja.

Caranya mudah, pergi ke Setting – Privacy and Security. Boleh set password korang kat situ.

Lepas ni segala maklumat penting dalam telegram akan lebih selamat dengan adanya password. Menarik bukan?

7. Channel Telegram

Apa beza Channel dengan Group Chat?

IKLAN

Bezanya adalah Channel untuk medium penyiaran maklumat dengan cara ‘one way communication’, manakala Group Chat tujuan untuk berkomunikasi beramai-ramai dalam group.

Channel Telegram terbahagi kepada 2 iaitu:

i) Public – Boleh sebar luas dan tiada had keahlian

ii) Private – Ahli channel perlu mendapat jemputan daripada admin sendiri

Step untuk buat Channel Telegram,

Step 1: Pada senarai menu, klik pada New Channel dan masukkan maklumat channel anda
Step 2: Tetapkan sama ada nak buat Public Channel atau Private Channel
Step 3: Masukkan link
Step 4: Done!

IKLAN

Apa kelebihan Channel Telegram ni?

1. Ahli dalam channel unlimited, contoh ahli channel Lia sekarang dah lebih 15,000.
2. Ahli yang baru join dapat lihat semua post yang terdapat di dalam channel termasuk post paling awal.
3. Hanya admin sahaja yang boleh post dalam channel.
4. Ahli dalam channel cuma boleh ikuti perkembangan pada berita yang dipost.
5. Ahli hanya dapat lihat butang mute dan unmute sahaja.
6.Kalau 1 post admin delete, semua ahli takkan nampak lagi post tersebut.
7. Jumlah views bagi setiap mesej yang buka dan baca akan ditunjukkan di bahagian bawah kanan bersebelahan dengan masa.

Apa MENARIK Channel Telegram ni?

1. Menarik sebab maklumat yang kita hantar 100% berjaya sampai ke setiap ahli yang join channel tersebut.
2.Ahli hanya boleh melihat jumlah berapa orang yang telah join channel tersebut (Boleh wujudkan kredibiliti).
3.  Ahli takkan dapat curi prospek atau phone number dalam channel tersebut walaupun dalam channel itu ada 50,000 subscribers sebab ahli tak akan nampak siapa ahli yang join dalam channel itu.
4. Kebarangkalian 78% ahli akan buka dan baca mesej apabila setiap kali admin hantar mesej dalam channel itu.
5. Mendapat respon 3 kali ganda lebih cepat berbanding buat FBADS apabila admin promosi atau iklankan sesuatu.

Nota tambahan : Lia nak jemput anda semua join channel telegram Lia yang dah mempunyai lebih 15,000 orang dalam tu. Dalam channel Lia, Lia banyak kongsikan ilmu tentang perniagaan, kewangan dan tips.

  1. Boleh baca previously punya mesej dalam group

    Semua tahu, kalau join group di whatsapp, korang akan rasa betul-betul NEW gila dalam group tu. Tak tahu cerita apa-apa dalam group tersebut. Rasa krik-krik je.

    Namun best nya di Telegram, kalau ada yang invite korang masuk group, korang tak rasa krik-krik sangat. Korang boleh baca segala previously punya chatting dalam group.

    Jadi tak ada la korang blur blur je dalam group. Orang Malaysia ni kan rajin scroll-scroll ni.

 

  1. Sticker comel-comel

    Lia suka dengan telegram sebab ada banyak sticker yang comel-comel korang boleh dapat. Nak dapatkan semua sticker tu percuma je.

    Lebih menarik lagi, korang boleh buat sticker muka sendiri! Yela, orang yang jenis peacock ni mesti nak sticker ada muka dia tengah senyum-senyum manis. Kan.

Cara nak buat sticker tu, korang search je @stickerbot . Dekat situ telegram akan guide korang untuk buat sticker sendiri.

  1. Nightmode

    Appearance dalam telegram ni boleh tukar ke nighmode. Maknanya, waktu malam kalau buka telegram, akan bertukar warna di screen handphone ke night blue. Sedap sikit mata memandangkan.

    Jadi sebelum tidur tu, boleh la scroll-scroll channel telegram yang penuh dengan informasi dan motivasi ni kan. Banyak sangat sekarang ni channel telegram yang best-best.

    Tinggal rajin tak rajin je nak join. Kalau nak Lia suggest kan pon boleh, channel telegram yang best-best untuk korang baca sebelum tidur ni.

    Okay jadi itu sahaja 10 kelebihan menggunakan aplikasi Telegram ni. Semoga bermanfaat! ❤️