Pada zaman sekarang boleh dikatakan semua orang mempunyai akaun Facebook. Jika dahulu ia kebiasaannya digunakan sebagai paltform mencari kenalan sahaja, kini Facebook mempunyai pelbagai fungsi untuk perniagaan, pengurusan serta pemasaran pelbagai jenama.

Dengan kini angka pengguna Facebook mencecah kira-kira 2.07 bilion, pelbagai ragam manusia dapat kita perhatikan dari semasa ke semasa. Kali ini Remaja ingin kongsi beberapa jenis manusia yang wujud di Facebook. Rasanya kamu tergolong dalam ketegori mana?

1. The Rooster

Pagi-pagi kamu buka Facebook tak sah kalau tak nampak ucapan selamat pagi dari mereka. Dengan ucapan ‘Good Morning’ penuh semangat, seakan itulah tugas harus dilakukannya setiap hari.

2. Laugh Machine

10 Jenis Perangai Pengguna Facebook, Korang Yang Mana Satu?Golongan ini biasanya tak cakap banyak namun mereka ada di merata-rata posting rakan-rakan. Mereka hanya komen ‘LOL’, ‘LMAO’ atau hanya ketawa ‘Haha’ di semua posting. Memang jenis mudah terhibur barangkali.

3. The Observer

Posting di akauan sendiri? Jarang sekali. Nak LIKE posting kamu dan rakan-rakan lain? Itu hanya berlaku kadang-kadang sahaja. Tapi bila dia buat STATUS baru macam ada je dia nak komen pasal kamu atau orang lain. Ini macam ‘tembak’ dalam diam punya perangai.

IKLAN

4. Si Popular

10 Jenis Perangai Pengguna Facebook, Korang Yang Mana Satu?Dia ada 4,376 orang rakan Facebook tanpa sebab munasabah. Mungkin disebabkan seflie-nya yang handsome atau cantik.

5. Game Addict

Setiap hari ada sahaja notification daripada mereka yang kamu dapat. Tapi hakikatnya ia adalah notification mereka yang meminta pelbagai jenis ‘token’ atau ‘nyawa’ bagi game seperti Candy Crush. Orang yang tergolong macam ini potensi untuk orang lain UNFRIEND memang sangat tinggi.

6. Kaki Mengeluh

Kadang-kadang kita hairan adakah hidup mereka ini sangat miserable? Sebab di semua STATUS mereka pun asyik ada sahaja yang tidak kena. Kita yang membacanya pun rasa penat tahu tak?

IKLAN

7. Promoter Tidak Bertauliah

Yes, kita akui dia seorang yang sangat suka dengan pelbagai event. Namun kalau sudah setiap hari ada sahaja invitation ke acara yang kadangkala bukan-bukan, serabut juga dibuatnya.

8. The Liker

10 Jenis Perangai Pengguna Facebook, Korang Yang Mana Satu?Sama seperti ‘Laugh Machine’ cuma mereka ini lebih parah lagi. They never said anything. Tapi tidak pernah terlepas untuk tekan butang ‘Like‘.

IKLAN

9. Drama Queen

Ini satu lagi jenis orang yang ada sahaja benda yang tidak puas hati kemudian panjang berjela tulis di Facebbok. Kadangkala kita berasa mereka ini seolah-olah jadi wartawan yang tidak bertauliah dengan harapan kita akan memberikan respons. Tapi masalahnya benda yang dihebohkan itu hal kecil sahaja. Kaki drama sangat!

10. Pencuri Hati Status

10 Jenis Perangai Pengguna Facebook, Korang Yang Mana Satu?Bila baca STATUS mereka, kamu rasa “macam pernah ku dengar sebelum ini”. Rupanya dia hanya plagiat atau copy paste dari orang lain tanpa sebarang kredit. Apa motif mereka buat begini? Mungkin untuk menambah jumlah rakan-rakan atau follower. Atau mungkin dia memang suka dapat LIKE yang banyak.

Kamu rasa kamu tergolong dalam salah satu golongan di atas? Tag rakan-rakan yang kamu berasa mereka ada dalam senarai di atas. This is just for fun. Hidup kalau serius sangat pun tak best juga. Hehehehe!

10 Jenis Perangai Pengguna Facebook, Korang Yang Mana Satu?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI