Jika korang merasa simpati terhadap Cameron Herrin tanpa sedar hanya disebabkan rupa parasnya yang kacak, mungkin korang menghidap sejenis penyakit (not kidding).

 

TikTok kini sudah menjadi salah satu sumber kepada video-video yang mampu tular di seluruh dunia.

Kali ini ia membabitkan seorang penjenayah berusia 21 tahun.

Aik, bukankah TikTok mengharamkan sebarang kandungan berunsur keganasan?

Tidak.. video yang tular pada kali ini bukanlah membabitkan visual tembak-menembak atau sebagainya. Ia terarah kepada seorang penjenayah bernama Cameron Herrin.

Beberapa pengguna TikTok kembali memuat naik video semasa remaja itu sedang mendengar perbicaraannya yang berlangsung pada April 2021. Cameron didapati bersalah kerana berlumba dengan kenderaan Ford Mustang yang dipandunya sepanjang jalan Bayshore Boulevard di Tampa, Florida; kira-kira tiga tahun lalu.

Malang sekali apabila Cameron terlanggar seorang ibu dan anak bayinya semasa berlumba walaupun dia cuba untuk mengelak dari mangsa.

IKLAN
Langgar Ibu & Bayi, Penjenayah ‘Helok’ Ini Dapat Simpati Warganet Pula
Cameron dan rakan lumbanya didakwa atas kesalahan yang sama.
Langgar Ibu & Bayi, Penjenayah ‘Helok’ Ini Dapat Simpati Warganet Pula
Mangsa insiden malang tersebut.

Cameron mengaku bersalah dan telah dikenakan hukuman penjara selama 24 tahun. Selalunya, di pihak masyarakat yang mengikuti kes jenayah seperti ini, kita akan lega mendengar keputusan tersebut dan move on.

Namun, lain pula ceritanya dengan kes Cameron apabila warganet kembali menonton perbicaraannya dan meluahkan rasa simpati dek kerana rupa parasnya yang kacak!

Dengan sepasang mata bundar, stail rambut beralun dan ditambah pula persalinan sut lengkap dengan tali leher.. hhm patutlah ramai memperkatakan mengenai kekacakan Cameron sehingga tanda pagar #Herin menjadi tular.

Langgar Ibu & Bayi, Penjenayah ‘Helok’ Ini Dapat Simpati Warganet Pula

Langgar Ibu & Bayi, Penjenayah ‘Helok’ Ini Dapat Simpati Warganet Pula

IKLAN

Ada pengguna gadis yang berkata, “Saya harap saya boleh menjadi peguam untuk mengeluarkan (Cameron) daripada penjara dan kami akan saling menyayangi satu sama lain.” Seorang lagi menulis, “Bagaimana saya boleh melakukan jenayah untuk dipenjarakan bersama-sama dengannya?”

OMG. He is a criminal girls!

Namun, tidak semua warganet merasakan sedemikian. Di Twitter misalnya, ramai membidas perbuatan memuat naik video Cameron dengan lagu latar sedih. Mereka juga kembali mengingatkan ‘pemuja Cameron’ ini untuk bersimpati kepada kedua-dua orang mangsa yang maut akibat perbuatan Cameron dan rakan-rakannya.


Jika korang juga mempunyai rasa simpati kepada seseorang yang telah melakukan jenayah, korang berkemungkinan mengidap penyakit Hybristophilia.

IKLAN

Haa, apa itu?

Ia adalah sejenis simptom di mana kita akan tertarik dengan seorang penjenayah disebabkan rasa simpati serta tarikan paras rupa mereka.

Langgar Ibu & Bayi, Penjenayah ‘Helok’ Ini Dapat Simpati Warganet Pula

Sebelum ini, REMAJA pernah melaporkan mengenai remaja bernama Isabella Guzman yang didakwa menetak ibunya sebanyak 79 kali di muka, leher dan badan disebabkan kesihatan mentalnya yang tidak stabil.

Bagaimanapun, disebabkan rupanya yang comel dan kelakuannya persis karakter Harley Quinn yang sentiasa senyum semasa berada di kandang mahkamah perbicaraan, warganet pantas melabel Isabella sebagai ‘gadis manis tetapi psiko’.

ARTIKEL BERKAITAN : “Macam Suicide Squad” – Penjenayah Remaja Comel Ini Curi Perhatian Dunia – REMAJA

Sumber : (1)