Ternyata angka ini jelas menakutkan dan ia menjadi “wabak tersembunyi” yang harus diberi perhatian serius oleh semua pihak.

Laporan Harian Metro, masalah mental dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia kini membimbangkan dan dikenal pasti sebagai 'wabak tersembunyi'.

Kebimbangan itu diluahkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berikutan pendedahan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019 mengenai kira-kira 424,000 kanak-kanak di Malaysia mengalami masalah kesihatan mental.

“Wabak Tersembunyi”! 424,000 Kanak-Kanak & Remaja 15 Tahun Ke Bawah Alami Masalah Mental

Presidennya, Mohideen Abdul Kader berkata, terdapat beberapa faktor utama yang mendorong masalah mental iaitu gangguan kelakuan (15.9 peratus), masalah emosi (8.3 peratus), dan hiperaktiviti (2.3 peratus).

IKLAN

Katanya, memberi telefon bimbit atau peranti elektronik kepada kanak-kanak yang akan menjauhkan mereka daripada berinteraksi dengan rakan sebaya malah hampir 43 peratus daripadanya kekurangan kemampuan dalam berinteraksi.

"Kanak-kanak juga mungkin mengalami gangguan kelakuan akibat daripada kekurangan kemahiran memproses maklumat atau isyarat sosial bagi mengekalkan kelakuan dalam persekitaran.
"Membesar dalam keluarga yang bermasalah juga boleh menjadi satu lagi faktor penyumbang kepada masalah mental," katanya hari ini.

IKLAN

Menerusi tinjauan NHMS 2019 itu, didapati sebanyak 9.5 peratus kanak-kanak berusia lima hingga 15 tahun menderita masalah mental yang mana sejumlah besar daripada mereka adalah penduduk luar bandar iaitu 8.8 peratus dan B40 dengan 9.2 peratus.

Mengulas lanjut Mohideen berkata, kanak-kanak dari keluarga B40 cenderung dinafikan daripada menerima rawatan yang sempurna berikutan ibu bapa mereka yang tidak tahu mengenai isu kesihatan mental, bimbang mengenai kos rawatan yang tinggi dan sering sibuk bagi memenuhi keperluan hidup.

IKLAN

Katanya, harapan ibu bapa terhadap kecemerlangan akademik dan tekanan di sekolah juga menyumbang kepada kesihatan mental kanak-kanak berikutan peningkatan kecenderungan membunuh diri dalam kalangan remaja berusia antara 13 hingga 17 tahun.

“Wabak Tersembunyi”! 424,000 Kanak-Kanak & Remaja 15 Tahun Ke Bawah Alami Masalah Mental

"Hakikatnya, kira-kira 60 peratus daripada rakyat Malaysia yang mengalami gangguan mental tidak pernah mendapatkan bantuan profesional kesihatan.

"CAP menggesa rakyat Malaysia berempati dengan individu yang mengalami gangguan mental memandangkan mereka sering dicela, didiskriminasi dan diabaikan," katanya lagi.

Sehubungan itu, CAP menggesa supaya pihak berkaitan termasuk kerajaan supaya menganjurkan lebih banyak ceramah kesihatan mental berikutan kepentingannya dalam membantu ibu bapa mengenal tanda awal dan gejala gangguan mental.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI