Mungkin ramai pasangan yang sudah merancang perkahwinan beberapa bulan ini terpaksa akur untuk menunda pernikahan mereka gara-gara wabak COVID-19 yang melanda dunia.

Berita ini mungkin mendatangkan rasa kesedihan buat pasangan dan keluarga pengantin yang sudah berjahat dan mengeluarkan modal kenduri, tetapi harus membatalkan demi kebaikan bersama.

Namun, tidak bagi negara Emiriyiah Arab Bersatu (UAE) kerana mereka telah melancarkan perkhidmatan perkahwinan secara online yang membolehkan pasangan meneruskan pernikahan walaupun dalam sekatan pergerakan akibat COVID-19.

IKLAN

Menurut Harian Metro, warga UAE dan penduduk di sana boleh memilih tarikh untuk majlis perkahwinan dalam talian yang akan dikendalikan menerusi pautan video bersama jurunikah selepas semua dokumen berkaitan diluluskan.

Wabak COVID-19 Terus Melanda Dunia, Dubai Benarkan Kahwin Secara Online
Gambar hiasan

Melalui prosedur tersebut, jurunikah akan mengesahkan identiti pasangan dan saksi sebelum sijil nikah diserahkan kepada mahkamah khas untuk pengesahan. Pasangan pengantin akan menerima pengesahan sijil nikah itu melalu mesej teks.

IKLAN

Pergh, biar betul?

IKLAN

Menurut laporan perkhidmatan ini diperkenalkan selepas Dubai menggantung urusan berkaitan perkahwinan dan penceraian akibat kekangan pergerakan bagi mengekang penularan COVID-19.

Pada pendapat korang, okay ke tidak kahwin secara online ni?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI