Di Malaysia memang ada banyak anjing. Ada juga kes anjing mengejar orang ramai terutama anjing liar yang berkeliaran.

Namun viral baru-baru ini apabila satu video menunjukkan seorang wanita malang diserang anjing secara mengejut.

Kalau kena serang, memang boleh cedera parah kot!!! Dah la nama anjing, serang pula dalam diam, curi-curi pula serang orang!! Cubalah serang ‘time’ orang tengah ‘ready’. Memang lari tak cukup tanah la!!!!!

Seorang pengguna laman twitter dengan  nama @Bukan Wanted berkongsikan video yang sadis ini.

IKLAN

Melihat video tersebut,  penulis pun memang rasa seram. Tengok la macam mana dia datang berkali-kali nak gigit seakan-akan nak makan pula!!! Aiyoooo…

 

IKLAN

Kesian wanita itu. Dah la baru balik kerja, tiba-tiba kena serang macam tu!!!!!

IKLAN

Ngeri tengokkan….huhu

So, kalau korang kena kejar anjing liar. Ini yang perlu korang lakukan.

Buat Tidak Tahu

  1. Jika anda didekati anjing, cuba untuk berhenti, dan berdiri seketika.
  2. Lebih lama anda buat tidak endah, senyap sahaja, semakin kurang anjing itu berminat terhadap anda.

Jangan Cuba Mendekati

  1. Percubaan ini akan merangsang tidak balas mangsa.
  2. Sebolehnya jangan menunjukkan anda berniat untuk melawan, kerana ia boleh membuatkan anjing tersebut cuba melawan juga.
  3. Lebih baik, kekal tenang, dan gunakan posisi badan yang tegak untuk menyatakan anda berkuasa.

Suara Lembut

  1. Gunakan suara dalaman, untuk menyampaikan suasana yang tenang, dan elakkan sama sekali gunakan suara nyaring, atau jeritan.
  2. Ini juga akan menyebabkan naluri untuk melawan bagi anjing tersebut akan terangsang.

Sembur Air

  1. Ini boleh digunakan jika anjing tersebut betul-betul agresif, cuba semburkan sedikit air pada mereka.
  2. Anda juga boleh menggunakan ‘cokmar’, mungkin seperti agak keterlaluan, tetapi ia tidak menyakitkan anjing tersebut, hanya untuk mengajar untuk tidak terlalu agresif.
  3. Jika anjing tersebut masih mengejar, atau mengekori anda semasa sedang berlari, cari laluan lain, dan buat laporan kepada agensi yang berkaitan.

Jika Diserang

  1. Jatuhkan badan anda pada permukaan tanah. Menurut pakar, jika anjing menyerang anda, cuba untuk tutup kepala anda, dan buat kedudukan seperti ‘bola’.
  2. Pastikan anjing tersebut tidak dapat akses terhadap kawasan tisu lembut seperti kerongkong, muka, dan perut anda.
  3. Seterusnya, mula menjerit sekuat hati, pastikan jeritan anda akan merangsang orang untuk terus bertindak, seperti, “Tolong..tolong..” atau “Kebakaran”.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat. Jangan pula lepas ini cuba cari anjing nak try tips di atas. Ini kalau emergency sahaja.