Memandangkan pendidikan merupakan sektor penting dalam melahirkan masyarakat holisitik,pelbagai inisiatif telah dilakukan oleh kerajaan demi meningkatkan sistem pendidikan.

Tapi korang tahu tak sebenarnya di Malaysia pendidikan hanya wajib untuk kanak-kanak hanyalah bermula dari Tahun Satu hingga Tahun Enam sahaja di bawah Akta Pendidikan 1996.

Semalam Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah meluahkan rasa terkejut baginda apabila mengetahui pendidikan wajib di Malaysia hanyalah sehingga Tahun Enam sahaja.

Sedar dengan kepentingan pendidikan dalam mencorakkan kehidupan seseorang, baginda telah mengesyorkan agar kerajaan mewajibkan pendidikan sehingga Tingkatan Lima di Malaysia.

IKLAN

Perkara yang diluahkan menerusi akaun rasmi Twiter milik baginda itu mendapat perhatian ramai yang turut bersetuju dengan pendapat baginda.

Pada baginda, pendidikan dapat membasmi kemiskinan serta menghentikan perkahwinan dalam kalangan kanak-kanak.

IKLAN

Netizen Respon!

Rata-rata netizen memuji dan menyokong saranan yang di ajukan oleh Tuanku Permaisuri ini.


Good Initiative!


Total Agreed!

IKLAN


Setuju Tuanku

Awal tahun ini, Timbalan Menteri Pendidikan. Teo Nie Ching mengumumkan bahawa kerajaan sedang mengkaji semula Akta Pendidikan 1996 bagi mewajibkan kanak-kanak melengkapkan persekolahan dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima.

Kegagalan ibu bapa dalam menghantar anak-anak mereka ke sekolah memungkinkan mereka berdepan dengan denda sebanyak RM5,000 atau pun penjara selama enam bulan.

Sumber : Berita Harian