Vaksin Covid-19 dari syarikat farmasi terkenal dunia Pfizer-BioNTech baru tiba di Malaysia Februari lepas. Vaksin tersebut kini diagihkan kepada frontliner seperti kakitangan kesihatan, polis dan tentera serta diikuti dengan mereka yang berada dalam kumpulan risiko seperti orang tua, penyakit tidak berjangkit dan penyakit pernafasan kronik.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), vaksin Pfizer sebanyak dua dos sangat diperlukan bagi membekalkan imuniti yang mencukupi kepada setiap penerima. Suntikan  buat pertama kalinya telah menemui reaksi imun yang lemah selepas beberapa mingu kumpulan penerima mengambil dos yang pertama.

Kemudian dos kedua pula diberikan kepada kumpulan penerima yang sama selepas 3 minggu. Dos kedua yang diberikan ini bertujuan untuk melihat keupayaannya dalam mencegah penularan wabak ini.

Tidak cukup 2 dos

IKLAN

Namun, satu kajian yang dilaporkan Mirror UK, para saintis di Itali mendakwa suntikan dua dos vaksin Pfizer kurang menampakkan kesan perlindungan kepada golongan obesiti atau sesiapa yang mempunyai Indeks Jisim Tubuh (BMI) melebihi 30.

Vaksin Pfizer Kurang Berkesan Pada Obesiti, Kajian Saintis Buktikan

Kepada golongan obesiti atau terlebih BMI, para saintis Itali secara kerasnya mendakwa bahawa golongan ini dipercayai memerlukan kadar dos suntikan vaksin Pfizer yang lebih banyak berbanding dua dos suntikan seperti disarankan oleh Pfizer untuk melindungi diri daripada terjangkiti COVID-19.

IKLAN

Walau bagaimanapun, kajian ini masih belum ada kata sepakat yang kukuh untuk mengesahkan bahawa suntikan vaksin Pfizer ini kurang berkesan kepada golongan obesiti kerana berdasarkan ujian suntikan vaksin Pfizer terhadap 248 orang obesiti di Institut Fisioterapici Ospitalieri di Rom, hanya 26 peserta sahaja dilaporkan mendapat separuh perlindungan antibodi daripada suntik vaksin Pfizer ini.

Untuk semak BMi korang : Klik disini

IKLAN

Jelas sekali walaubagaimanapun kita kena menjaga kesihatan dan elakkan BMI berlebihan. Virus ini tidak mengenal umur dan mampu untuk menjangkiti sesiapa sahaja. Tidak kira sama ada obes atau tidak, kita seharusnya menjaga kesihatan dengan lebih baik lebih-lebih lagi dalam waktu sekarang ni.

Sumber :  Mirror UK

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI