Jangan pernah jadikan umur tua atau muda sebagai penghalang atau alasan untuk anda mencapai kejayaan.

Begitulah yang dibuktikan oleh seorang pendaki Malaysia berusia 59 tahun berjaya mendaki Gunung Everest, sekali gus melengkapkan pendakiannya menawan puncak tertinggi di tujuh benua.

ARTIKEL BERKAITAN: Digelar ‘Green Lady Of Brooklyn’, Lebih 2 Dekad Wanita Usia 82 Ini ‘Hidup’ Dengan Serba Hijau

Pendaki rakyat Malaysia yang dimaksudkan ialah Rj Nagarajan yang berjaya mendaki puncak tertinggi tersebut pada ketinggian 8,850 meter dari aras laut tepat jam 10.30 pagi Isnin, pada waktu tempatan.

Usia Bukan Penghalang, Pendaki 59 Tahun Berjaya Tawan Everest, Lengkap Pendakian Tujuh Benua
Gambar: FB Mohd Khafiz Bachok

Jelas pengasas ZEROTO8000, Mohd Khafiz Bachok, ia sekali gus menjadi rakyat Malaysia ke-4 berjaya mendaki semua tujuh puncak tertinggi di tujuh benua yang dikenali sebagai “World 7 Summit”, yang merupakan antara pencapaian tertinggi dalam dunia pendakian.

“Sebelum ini, Nagarajan yang lebih mesra dipanggil RJ ataupun Rajan, berjaya mendaki Gunung Aconcagua di Argentina pada ketinggian 6,961 meter iaitu puncak tertinggi di benua Amerika Selatan, Gunung Denali di Amerika Syarikat pada ketinggian 6,194 meter, di benua Amerika Utara dan Gunung Kilimanjaro di Tanzania, 5,895 meter, di benua Afrika, ” katanya.

IKLAN

Difahamkan juga, Rj pernah mendaki Gunung Elbrus di Rusia pada ketinggian 5,624 meter, puncak tertinggi di benua Eropah/Rusia dan Gunung Vinson pada ketinggian 4,892 meter yang merupakan puncak tertinggi di benua Antartika.

Usia Bukan Penghalang, Pendaki 59 Tahun Berjaya Tawan Everest, Lengkap Pendakian Tujuh Benua
Foto Via Bernama

Kemudian, RJ juga pernah menakluki Gunung Kosciuszko di Australia pada ketinggian 2,228 meter, di benua Australia dan Gunung Mont Blanc, di Perancis pada ketinggian 4,810 dan Puncak Jaya di Irian Jaya, pada ketinggian 4,884 meter.

Ujar Mohd Khafiz, RJ mengambil masa selama tujuh tahun untuk melengkapkan pendakian tersebut sejak 2016.

“Menurut Rajan, pendakian beliau adalah untuk menyampaikan mesej bagi memberi semangat Malaysia untuk berdikari dalam mengejar impian dan mencipta kejayaan. Setiap rakyat Malaysia harus berusaha berdikari dalam mencipta kejayaan dalam pelbagai bidang,” tambahnya.

IKLAN

Katanya lagi, Rj juga melakukan semua pendakian dengan bekerja keras mengumpul dana sendiri.

Kini ia terbukti berjaya dan semangat inilah yang sedang diterapkan di dalam minda rakyat Malaysia oleh ZEROTO8000, bukan hanya dalam aktiviti pendakian, tetapi dalam apa jua impian yang dimiliki oleh mereka,” ujarnya.

Tahniah kami ucapkan buat Rj!

IKLAN

BACA LAGI : Usia Bukan Penghalang, Dr. Idzu Penyanyi Nasyid Saujana Terima Anugerah Pencapaian Tertinggi

Sumber: FB Mohd Khafiz Bachok

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI