Ratu Unduk Ngadau 2021, Maya Rejkowska. Sumber Foto : Adrian Thomas Studio.

 

Jika di Semenanjung Malaysia, kita selalu dipersembahkan dengan pertandingan ratu cantik yang pelbagai sama ada yang bersifat moden mahupun yang lebih tradisional dengan berpakaian tradisi.

Di Sabah pula, nama Unduk Ngadau sentiasa diperkatakan lebih-lebih lagi apabila memasuki bulan Mei pada setiap tahun.

Dari luaran, Unduk Ngadau merupakan sebuah pertandingan ratu cantik dan menjadi pengisian utama setiap kali Pesta Kaamatan diraikan pada akhir bulan Mei kerana hadiah lumayan yang ditawarkan. Namun tahukah korang, ia lebih daripada sekadar pertandingan yang mempertaruhkan kecantikan paras rupa serta hadiah menarik sahaja?

ARTIKEL BERKAITAN : “Pertandingan Ratu Cantik Semasa Pesta Kaamatan Ada Makna Yang Lebih ‘Deep’, Wanita Korbankan Diri” – Finalis Dewi Remaja – REMAJA

Unduk Ngadau Bukan Mencari Wajah Cantik Saja, Lihat 5 Fakta Pertandingan Tahunan Ini
Maya Hejnowska (dua dari kiri) yang dinobatkan sebagai ratu Unduk Ngadau 2021.

 

01

Kali pertama Unduk Ngadau dilangsungkan adalah pada enam dekad yang lalu. Bertempat di Panampang, Sabah, tujuan utama ia diadakan bukan hanya untuk mencari gadis tercantik dalam kalangan tiga rumpun iaitu Murutik, Dusunitik dan Paitanik. Akan tetapi, pertandingan Unduk Ngadau bertujuan untuk meningkatkan imej serta kewibawaan perempuan dalam masyarakat di Sabah.

 

IKLAN

02

Pertandingan dimulakan dari peringkat daerah dan para pemenang dibawa pula ke peringkat negeri. Acara kemuncak itu akan dilangsungkan pada 30 dan 31 Mei pada setiap tahun bersempena Pesta Kaamatan.

Unduk Ngadau Bukan Mencari Wajah Cantik Saja, Lihat 5 Fakta Pertandingan Tahunan Ini

 

03

Apa yang dicari-cari sebagai ciri-ciri seorang juara Unduk Ngadau?

IKLAN

Pertamanya, dia perlulah memiliki karakter seakan Huminodun. Mengikut kisah turun-temurun, Huminodun bukan saja mempunyai paras rupa yang manis dan anggun, si dia juga perlulah rendah hati dan mempunyai semangat kental kerana sanggup berkorban demi masyarakat.

ARTIKEL BERKAITAN : Pelajar Universiti Malaysia Sabah Juara Unduk Ngadau 2021 – REMAJA

Unduk Ngadau Bukan Mencari Wajah Cantik Saja, Lihat 5 Fakta Pertandingan Tahunan Ini
Sepanjang 2021, Maya Hejnowska banyak terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan seperti menyediakan pek makanan dan melawat ke pusat kesihatan.

 

04

Semasa pertandingan berlangsung, ada beberapa segmen yang perlu dilalui oleh peserta bagi menguji kewibawaan peserta. Antaranya, mereka perlu menggayakan busana tradisional masing-masing, perlu menjawab soalan-soalan daripada pihak juri, pandai bercakap dalam salah satu daripada 67 etnik dalam tiga rumpun utama yang dinyatakan tadi serta mempunyai pengetahuan luas dalam aspek sejarah, budaya serta adat-resam mereka.

IKLAN
Unduk Ngadau Bukan Mencari Wajah Cantik Saja, Lihat 5 Fakta Pertandingan Tahunan Ini
Maya juga membawakan mesej kesedaran seperti menjadi antara yang terawal mendapatkan suntikan vaksinasi Covid-19 dalam persalinan tradisi bagi mengajak masyarakat di Sabah lain untuk turut sama mendapatkan dos vaksin mereka.

 

05

Setelah menang, apa yang bakal terjadi kepada sang juaranya? Well, gadis tersebut akan terpilih menjadi duta budaya kepada generasi muda dan menjadi ikon mewakili Hominodun.

Untuk Unduk Ngadau edisi 2022 yang berlangsung semalam, seorang guru dari Sekolah Kebangsaan Sungai-Sungai Belurah telahpun dinobatkan sebagai Ratu Unduk Ngadau sempena sambutan Pesta Kaamatan 2022. Frenirietta Sobitun, 25 yang mewakili daerah Sandakan telahpun membawa pulang hadiah keseluruhan bernilai RM120,000.

ARTIKEL BERKAITAN : Guru Sekolah Rendah Dinobatkan Sebagai Unduk Ngadau Kaamatan 2022 – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI