Wow, bukan sedikit jumlah yang dituntut! Tetapi kenapa sampai berbilion?

Untuk pengetahuan pembaca pada 23 Mac 2021, kapal ini telah berlayar dari Pelabuhan Tanjung Pelepas, Malaysia untuk ke Rotterdam sebelum tersekat di Terusan Suez milik Mesir. Kapal tersebut berjaya diapungkan pada 29 Mac 2021 kira-kira enam hari selepas tersekat.

Selama enam hari tersekat, kapal Ever Given telah menutup laluan terusan tersebut menyebabkan kapal-kapal lain yang hendak melalui terusan itu terpaksa berpatah semula dan ini menyebabkan kerugian yang sangat besar kepada kerajaan Mesir dan juga sector ekonomi negara lain yang mana kapal milik negara mereka tidak dapat melalui jalan tersebut.

IKLAN

Terusan yang dibuka pada tahun 1869 ini menjadi hab penghubung laluan perdagangan antarabangsa yang sangat sibuk di dunia. Pembukaannya bukan sahaja memendekkan jarak tetapi juga menjimatkan.

Tuntut Ganti Rugi RM3.7 Bilion, Mesir Arah Pemilik Kapal Ever Given Tanggung Kerugian

IKLAN

Pada mulanya panjang Terusan Suez ini adalah 164 kilometer (km) dan kedalaman lapan meter (26 kaki), tetapi setelah beberapa penambahbaikan dilakukan saban tahun, kini panjangnya ialah 193km dan kedalaman 24 meter (78 kaki).

Untuk melalui terusan ini setiap kapal perlu membayar tol mengikut saiz dan juga jenis kapal. Secara purata bayaran tol yang dikenakan adalah sekitar RM414,650.
Kesan dari tersekatnya kapal Ever Given menyebabkan harga minyak meningkat 2% kerana banyak kapal minyak yang ingin melalui terusan tersebut tersekat.

IKLAN
Tuntut Ganti Rugi RM3.7 Bilion, Mesir Arah Pemilik Kapal Ever Given Tanggung Kerugian
Gambarajah bagaimana Terusen Suez memendekkan perjalanan kapal. Sumber gambar: pinterest

Kini kapal Ever Given yang dimiliki oleh syarikat Shoei Kisen Kaisha dari Jepun itu telah dirampas oleh kerajaan Mesir dengan nilai tuntutan berbilion ringgit.

Sumber gambar: CNBC

Show comments
IKLAN