Tak semua lelaki berani untuk mengambil  keputusan dan bersedia untuk berkahwin dan meluahkan perasaan yang terbuku.

Tapi berbeza dengan seorang lelaki berusia 22 tahun ini yang tidak pernah menyangka bakal terpikat dan menjadikan gurunya sebagai suri hatinya.

ARTIKEL BERKAITAN : Jangan Hanya Ikut Trend, Lelaki Ini Kongsi 5 Sebab Kenapa Tak Suka Ajak Orang Kahwin Muda

Lelaki bernama Muhammad Danial Ahmad Ali mengakui mula mengenali isterinya sewaktu Tingkatan Tiga iaitu pada tahun 2016. Walaupun mempunyai jarak umur sebanyak 26 tahun ia bukan penghalang membuktikan cintanya.

Ditugaskan untuk mengajar subjek Bahasa Melayu di kelas Danial, Jamilah Mohd sempat terputus hubungan apabila suaminya memasuki Tingkatan Empat. Namun segala-galanya berubah apabila Jamilah mengirim ucapan ulang tahun kelahiran sewaktu Danial berada di Tingkatan Lima.

Tolak Tepi Soal Umur, Lelaki Nikah Dan Jadikan Cikgu Sendiri Sebagai Suri Hati
Gambar Muhammad Danial di Tingkatan Tiga iaitu pada tahun 2016

Sudah suratan takdir, jejaka itu mula mengenali hati budi gurunya sehingga timbul perasaan sayang lalu memberanikan diri meluahkannya.

IKLAN

“Isteri tolak dengan alasan statusnya sebagai guru. Akan tetapi, saya enggan berputus asa dan mencari jalan menghubungi dan menghantar kiriman WhatsApp.

“Satu hari, dia tidak mengangkat panggilan dan membalas mesej. Tindakannya yang mendiamkan diri itu membuatkan saya nekad ke kawasan perumahannya.

“Walaupun tidak tahu lokasi yang tepat, ditakdirkan saya jumpa rumahnya. Kemudian terus datang serta berterus terang dengannya,” katanya.

Pernah mendirikan rumah tangga sebelum ini, Jamilah menyifatkan jodohnya bersama suami yang lebih muda itu telah ditakdirkan oleh Allah SWT.

IKLAN

Begitulah ketentuan jodoh, siapalah kita untuk menidakkannya.

BACA LAGI : Pesan Imam Al-Ghazali Untuk Lelaki! Elak Nikahi 6 Golongan Wanita Ini, Tak Sesuai Jadi Isteri

Sumber : ( 1 )

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Kosmo, Pexels

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI