Foto Via elbaladtv

Isu diskriminasi terhadap masyarakat agama Islam atau Islamofobia bukan perkara yang baru buat negara barat khususnya.

ARTIKEL BERKAITAN : Dalam Sejarah, Saima Mohsin Wanita Muslim Pertama Jadi Peguam Besar Wilayah Amerika Syarikat

Setiap kali tibanya Ramadan, ibadah yang paling dinantikan ialah Solat Sunat Tarawih. Namun bila lebih seribu umat Islam di Amerika Syarikat memenuhi jalanan Times Square, New York City untuk menunaikan solat Tarawih dan berbuka puasa adalah satu perkara yang jarang berlaku.

Tolak Islamofobia, Ribuan Muslim Amerika Hadir Solat Terawih Perdana Di Times Square New York
Foto Via Arab Times

Aktiviti kerohanian bersempena hari pertama Ramadan ini dianjurkan oleh SQ melalui Projek ZamZam dan dipromosikan dengan nama “Tarawih First Time in Times Square”.

Bacaan al-Quran dan syarahan Islam turut disampaikan pada majlis tersebut. “Kami di sini untuk menjelaskan agama kami kepada semua orang yang tidak tahu apa itu Islam,” kata penganjur dan influencer, SQ, kepada CBS News, dipetik dari The New Arab.

“Islam adalah agama keamanan,” tambah SQ.

IKLAN

Sekitar 1,500 hidangan telah diagihkan kepada umat Islam yang berada di sana pada detik yang dianggap bersejarah.

“Izinkan kami menyebarkan agama Islam di salah satu tempat paling terkenal di dunia, Times Square!,” tulis SQ di akaun Instagramnya, wayoflifesq.

Sebelum aktiviti lain dimulakan, segelintir pengguna media sosial ragu-ragu sama ada solat Tarawih Times Square akan berjalan dengan lancar memandangkan terdapat banyak papan iklan dan bunyi muzik dari semua arah. “Mesti ada tempat yang lebih baik untuk bersolat…pergi ke masjid tempatan terdengar lebih baik,” tulis seorang pengguna Twitter.

IKLAN

Yang lain bimbang dengan keselamatan umat Islam memandangkan peningkatan serangan Islamofobia di Amerika Syarikat.

Salah seorang penganjur Solat Tarawih di Times Square New York, Ali Camara, menjawab kebimbangan orang ramai. Beliau yakin ini akan meningkatkan hubungan antara agama di Amerika Syarikat. “Anda bekerja dengan orang-orang ini. Anda naik kereta api dengan orang-orang ini. Kami semua adalah satu,” katanya.

IKLAN

Alhamdulillah…Jika ada kemahuan, di situ ada jalan.

BACA LAGI : Tolak Islamofobia, Parkir IKEA Di Jerman Diubah Menjadi Ruang Solat Aidilfitri

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI