Tip Nak Tahu Coverage Telco Mana Paling Laju Dekat Kawasan Rumah Korang

1446

Memilih rangkaian telco yang tepat adalah sangat penting kerana bukan hanya dibuat berdasarkan perbandingan harga, malah kita juga perlu memastikan coverage yang diberi memuaskan hati. Buat apa ada data internet tanpa had tetapi di rumah korang tidak ada line dan tak boleh digunakan betul tak?

Jadi disebabkan itu korang perlu bijak memilih antara rangkaian telco yang terbaik mengikut kawasan tempat tinggal. Tahu tak korang sebenarnya ada cara untuk kita mengetahui sama ada rangkaian telco yang mana adalah terbaik bagi lokasi korang?

Masalah ini boleh diselesaikan dengan memuat naik aplikasi Open Signal yang pada asalnya hanyalah untuk menguji kelajuan internet, tetapi kini ia boleh mencari hotspot berdekatan, menguji, merekod dan membandingkan kelajuan wifi atau pun signal telco.

Korang hanya perlu download OpenSignal secara percuma di telefon pintar

Kemudian, pilih Coverage

IKLAN

Tekan simbol seperti dalam gambar

Statistik telco akan terpapar mengikut susunan

IKLAN

Telco yang mempunyai rangking di atas tidak bermaksud adalah terbaik kerana ia bergantung kepada keperluan korang juga. Jadi, korang kena faham untuk melihat statistik yang diberikan itu.

Download speed: Kelajuan maksimum muat turun di kawasan tersebut (lagi tinggi lagi bagus)

Upload speed: Kelajuan maksimum muat naik di kawasan tersebut (lagi tinggi lagi bagus)

Jadi, pilih mengikut situasi korang.

IKLAN

Situasi 1

Jika korang seorang yang gemar memuat turun lagu, mengakses Facebook dan YouTUbe, pilih dengan ranking Download tertinggi.

Situasi 2

Jika korang seorang yang gemar memuat naik gambar dan video di Facebook, Instagram dan YouTube, pilih telco dengan ranking Upload tertinggi.

Gambar hiasan

Jadi, korang dah faham kan sekarang? Selepas ini bolehlah download OpenSignal untuk mengetahui rangkaian telco mana yang terbaik di kawasan tempat tinggal korang.

Sumber: thesnmy.blogspot.com