Dah jadi macam tradisi bila tiba bulan Ramadan, ramai di antara kita yang tidak melepaskan peluang untuk bermain mercun dan bunga api. Namun begitu, segelintir masyarakat mengundang bahaya apabila ada yang berani bermain meriam.

Tiga remaja yang berusia antara 19 dan 22 tahun telah diberkas ketika sedang bermain meriam karbaid ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Kampung Gajah.

Tiga Remaja Ditahan Polis Kerana Main Meriam Karbaid Dalam Tempoh PKPB
Kredit foto: PDRM

Menurut Astro Awani, hasil maklumat pasukan Task Force COVID-19 yang membuat rondaan, sepasukan polis daripada Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Perak telah pergi ke lokasi tepi padang astaka Desa KPMP kira-kira jam 10.30 malam semalam dan mendapati tiga orang lelaki sedang bermain meriam karbaid di kawasan padang awam.

Difahamkan, suspek juga tidak dapat memberikan alasan yang kukuh dan munasabah apabila ditanya sebab serta tujuan mereka berada di padang tersebut.

IKLAN

Hasil siasatan awal mendapati mereka telah bermain meriam karbaid dari jam 9 malam dan telah melepaskan empat das tembakan sebelum ditahan.

Antara barangan yang dirampas ialah paip PVC yang telah diubah suai, paip simen yang telah diubah suai, kayu pencucuh, kayu yang telah diubah suai bersambung mangkuk keluli di hujungnya dan bekas plastik mengandungi serbuk warna putih disyaki karbaid.

IKLAN
Tiga Remaja Ditahan Polis Kerana Main Meriam Karbaid Dalam Tempoh PKPB
Kredit foto: PDRM

Turut dirampas, bekas plastik berisi cecair berwarna kuning disyaki diesel dan guni plastik yang digunakan untuk menutup lubang meriam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara 7 tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya.

IKLAN

Pihak polis memberi amaran keras dan tidak akan berkompromi dengan mereka yang menjual atau pun bermain mercun dan meriam karbaid.

Korang juga boleh menyalurkan maklumat kepada pihak polis sekiranya ada maklumat mengenai penjual mercun atau mereka yang bermain meriam.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI