K-drama yang kini popular ditonton oleh peminat di Malaysia tidak lain tidak bukan ialah The Glory yang sudahpun ditayangkan di platform penstriman Netflix.

Rata-rata menggemari jalan ceritanya yang menyentuh tentang impak perlakuan buli di sekolah terhadap kehidupan seseorang biarpun sudah menginjak ke usia dewasa.

Malah lakonan bersahaja oleh Song Hye-kyo yang membawakan watak Moon Dong-eun dan Shin Ye-eun/Lim Ji-yeon yang melakonkan watak Park Yeon-jin semasa usia remaja serta dewasa juga membuatkan penonton ‘ketagih’ mengikuti The Glory dari awal hinggalah ke episod penamat.

ARTIKEL BERKAITAN: 6 Fakta Shin Ye-Eun, Remaja Pembuli Dalam “The Glory” Yang Curi Perhatian – REMAJA

Begitupun, The Glory tidak terlepas daripada kontroversi juga.

Di Korea Selatan, seorang pembaca ramalan cuaca sebenar yang bertugas di bilik berita MBC News Desk baru-baru ini tampil mengkritik cara K-drama tersebut menggambarkan kehidupan serta tugasan seorang wartawan cuaca.

Wartawan merangkap meteorologis itu dikenali sebagai Kim Ga-young.

Menerusi hantaran di media sosial, dia mengulas bahawa pekerjaan Park Yeon-jin sebagai seorang pembaca ramalan cuaca tidak sama seperti dunia realiti yang tidaklah seglamor yang digambarkan dalam drama The Glory.

“Tidak Glamor Pun!” Adegan Pembaca Ramalan Cuaca Drama ‘The Glory’ Dikritik Wartawan Sebenar
Pembaca ramalan cuaca saluran MBC, Kim Ga-young.
“Tidak Glamor Pun!” Adegan Pembaca Ramalan Cuaca Drama ‘The Glory’ Dikritik Wartawan Sebenar
Watak Park Yeon-jin (tengah) sebagai wartawan cuaca lakonan Lim Ji-yeon dalam The Glory.

Menerusi The Glory, Yeon-jin memilih untuk menjadi seorang pembaca ramalan cuaca kerana ia dianggap popular dan glamor. Perwatakan ini disanggah Ga-youn sama sekali.

IKLAN

“Pekerjaan yang glamor? Tidak. Ini merupakan satu pekerjaan yang memerlukan anda bekerja dengan amat keras.

“Seorang wartawan cuaca bukan sahaja bertanggungjawab ke atas rutin harian orang ramai yang menonton tetapi juga ke atas keselamatan mereka,” catatnya.

“Tidak Glamor Pun!” Adegan Pembaca Ramalan Cuaca Drama ‘The Glory’ Dikritik Wartawan Sebenar
Watak Park Yeon-jin sebagai wartawan cuaca lakonan Lim Ji-yeon dalam The Glory.

Ga-young kemudian mengkritik salah satu adegan yang menunjukkan watak Yeon-jin memiliki sebuah pasukan penulis khas bagi menyediakan kesemua skrip yang akan dibacakan olehnya sewaktu bersiaran langsung dalam slot berita.

Kata Ga-young, cara kerja itu tidak tepat dengan dunia sebenar di mana seorang wartawan cuaca akan bertanggungjawab ke atas skrip mereka sendiri termasuklah rekaan grafik serta data yang diperolehi daripada pihak berkuasa.

REMAJA juga percaya skit menari yang dipopularkan oleh Park Ga-young dalam segmen cuacanya juga dicipta sendiri oleh dia dan pasukan di belakang tabir.

IKLAN

Antara selebriti yang pernah dijemput bagi mewarnai segmen tersebut termasuklah Park Jin-young atau JYP daripada J.Y.Park and The Asiansoul serta rapper, Zico.

Tetap Puji Lakonan

Memandangkan industri perfileman dan drama di Korea Selatan amat mengambil berat mengenai persamaan di antara dunia realiti dan skrip di set penggambaran, pastinya pasukan produksi The Glory terkena tempias akibat kritikan Park Ga-young.

Bagaiamanapun, wartawan MBC News Desk itu tidaklah membenci The Glory. Sebaliknya, dia mengaku dirinya merupakan salah seorang peminat K-drama itu dan setia mengikutinya.

IKLAN

Ga-young turut memuji skil lakonan Lim Ji-yeon sebagai seorang pembaca ramalan cuaca.

“Tidak Glamor Pun!” Adegan Pembaca Ramalan Cuaca Drama ‘The Glory’ Dikritik Wartawan Sebenar
Kim Ga-young.

“Lim Ji-yeon benar-benar bertukar menjadi seorang wartawan cuaca, serius saya percaya dengan watak yang dibawakan secara bersungguh-sungguh.

“Saya menjadi penggemar drama ini disebabkan dedikasi yang ditunjukkan olehnya memainkan watak itu. Bila agak bahagian kedua (The Glory) akan tiba?” ulas Ga-young

Well, bagi menjawab persoalan Kim Ga-young itu, The Glory bahagian kedua dijadualkan menemui penonton di Netflix Malaysia pada bulan Mac nanti. Sementara itu, korang boleh menonton lapan buah episod daripada bahagian pertamanya sekarang.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI