Nowadays, technology is everything! 

Boleh dikatakan semua orang kini sangat bergantung kepada penggunaan teknologi, termasuklah urusan perjalanan ‘atas jalan raya’. Sudah menjadi kemestian sebelum memandu, kita akan tanya saja pada Mr. GPS semua boleh settle.

Photo by Mike from Pexels

Namun begitu, korang perlu berhati-hati dan jangan terlalu percaya 100 peratus kerana aplikasi GPS dan seringkali terlepas simpang kerana arahan yang diberikan tidak berapa jelas?

Kalau jadi macam ni mesti cuak gila kan?

IKLAN

Tapi lepas ini korang tak perlu risau lagi, kerana korang boleh lihat maps dan street view di Google Maps dalam masa yang sama dengan menggunakan ciri Split Screen. Akan tetapi ciri ini hanya ada di peranti Android sahaja buat masa sekarang.

IKLAN

Cara aktifkan ciri split-screen:

  1. Buka Google Maps di peranti Android korang dan search destinasi yang ditujui
  2. Tekan pada View Mode menu (butang bulat) dan pilih Street View
  3. Tekan pada mana-mana sahaja di bahagian peta untuk zoom in ke Street View dan ianya akan dibuka di bahagian atas skrin kecil di atas
  4. Boleh juga tekan pada anak panah kecil di window Street View untuk ubah antara splint-screen dan full view

IKLAN

Jadi bila Street View ni diaktifkan, korang boleh lihat titik biru pada maps. Korang boleh tekan titik biru tersebut untuk tengok gambar perjalanan yang korang bakal lalui sekaligus memastikan korang tak akan terselah masuk atau keluar simpang. Tapi alang-alang dah boleh guna Split-Screen, buat apa nak tengok gambar satu tu je kan.

OKay senang je nak buat kan. Ciri terbaru dari Google Maps ini boleh didapati di versi terbaharu di Google Play Store. Buat semua pengguna Apple jangan risau, mungkin update ini akan tiba juga di AppStore pada masa akan datang. Biasanya Google Maps memang akan support Android terlebih dahulu.

Sumber: Life Hacker