Ada tak sesiapa lagi yang BOSAN dengan tagline “sarapan adalah makanan paling penting pada setiap hari?

Apa yang dimaksudkan oleh mereka? Like, bukankah makan tengah hari dan makan malam pun sama pentingnya?

Well, menurut laporan The American Journal of CLinical Nutrition bulan ini, sekiranya meninggalkan sarapan pada setiap hari, korang sebenarnya menaikkan risiko untuk mendapat penyakit seperti kencing manis! Ini kerana, ia akan mengakibatkan seseorang mengalami simptom hypertension dan menaikkan kadar gula dalam badan.

Kebanyakan remaja bukannya tak nak mengambil sarapan, tetapi mereka memberi alasan tiada masa kerana kerja melambak menanti. Oleh itu, kami senaraikan 4 pilihan snek untuk masa sarapan korang.

Mudah dibawa, mudah dibeli dan sekejap je makan.

Ais Krim

Ya, makan ais krim pada waktu pagi!

Sebagai contoh adalah ais krim terbaru Magnum Hazelnut Luxe ini. Walaupun kandungan utamanya adalah coklat Belgian di bahagian luar dan kepingan rangup hazelnut di dalamnya, ia juga mempunyai susu coklat dan susu soya.

IKLAN

Susu soya tanpa gula diketahui ramai amat bagus untuk pencernaan, memelihara perjalanan darah normal serta merupakan sumber metabolisma yang sekaligus meningkatkan kadar tenaga.

Harga: RM4.50 sebatang.

 

Kit Kat

Bermula bulan Mac ini, snek berperisa coklat ini akan datang dengan resepi baru! Kit Kat masih akan kekalkan rasa coklat, jangan risau. Tapi kali ini, ia akan berperisa lebih berkrim dan lebih bercoklat.

IKLAN

Kandungan Kit Kat tak pernah menjemukan malah selalu menjadi pilihan ramai untuk mendapat ‘bekalan tenaga’ pada waktu pagi. Ini kerana dengan 1 hidangan 1 bar, korang boleh mendapat jumlah tenaga 437kJ.

 

Biskut Cip Coklat

Siapa yang tak sukakan biskut cip coklat yang rangup dan cair di dalam mulut? Gitu!

IKLAN

Munchy’s baru-baru ini telah memperkenalkan biskut cip coklat baru yang dinamakan Munchy’s Choc-O. Bukan biskut biasa tahu, di dalamnya mempunyai jejalur krim coklat yang ommph, sedap. Boleh didapati dalam perisa original coklat, lebih coklat dan campuran kekacang, kandungan susu di dalam biskut ini juga tak dinafikan bagus kerana mengandungi zat kalsium.

Harga: RM2.30 sepeket

 

Yogurt

Okay, yang ini memang kami akui sedap. Walaupun jenama Fernleaf tidak mengeluarkan produk baru bercoklat seperti 3 snek lain di atas, mereka mempunyai snek baru sebagai alternatif untuk korang yang selalu sibuk pada waktu pagi.

Yogurt Fernleaf bukan saja membantu diet sihat dan seimbang, ia juga diiktiraf Kementerian Kesihatan Malaysia kerana memenuhi kriteria kesihatan seperti rendah lemak dan kurang manis. Ada 4 perisa kesemuanya seperti strawberi, beri campuran, mangga (sedap!) dan tentunya, perisa susu asli.

Harga: RM1.50 secawan