Jika dahulu, golongan pemandu ditegah daripada menggelapkan cermin kereta mereka secara keterlaluan.

 

Tetapi sekarang peraturan itu telah dilonggarkan bermula hari esok untuk memberikan keselesaan kepada seisi keluarga. Selesalah korang untuk pulang ke kampung pada Hari Raya Aidilfitri ini.

Cuma, penulis memerhatikan ramai netizen yang mempunyai pelbagai jenis soalan bagi tujuan clarification mengenai isu ini.

Antara soalan atau komen netizen yang paling kerap beruland di ruang komen termasuklah..

 

Tiada Lagi Bahang Ketika Balik Kampung, Peraturan Baru Cermin Tinted Tarik Soalan Cepumas Netizen

 

Mengapa Perlu Bayar RM50?

Fi permohonan dan pemprosesan baru ini diperkenalkan oleh kerajaan dan pemohon dikenakan caj RM50 atas setiap kelulusan menggunaan cermin yang lebih gelap.

IKLAN

Ramai bertanya mengapa adanya caj ekstra ini? Menurut Abthony, ia bertujuan untuk “meningkatkan hasil pendapatan kerajaan.”

 

Kenapa Sekarang Baru Boleh?

Sebelum ini, Kementerian tidak mengenakan bayaran pemprosesan. Pemandu hanya perlu mendapatkan kelulusan daripada Menteri dan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Sejak 2011 hingga 2018, sebanyak 20,000 kenderaan pernah diluluskan untuk menggelapkan cermin. Disebabkan jumlah yang tinggi itu, caj yang dikenakan sedikit sebanyak boleh menambah pendapatan negara.

Bagaimanapun, bagi pemandu yang mempunyai pengesahan bertulis sah daripada pakar perubatan kerajaan untuk menggelapkan cermin atas faktor kesihatan, korang boleh dikecualikan daripada sebarang caj.

IKLAN

 

Tiada Lagi Bahang Ketika Balik Kampung, Peraturan Baru Cermin Tinted Tarik Soalan Cepumas Netizen

 

Siapa Yang Boleh Memohon?

Permohonan boleh dilakukan oleh pemilik kenderaan motor yang didaftar dan digunakan untuk pengangkutan awam (seperti Grab) dan barangan saja. Tujuannya adalah untuk faktor keselesaan, keselamatan (terutamanya untuk pemandu wanita keseorangan) dan juga kesihatan.

 

IKLAN

Bermaksud Semua Orang Boleh Memohon?

Tak semua. Jika pemohon mempunyai kes jenayah dan kes saman tertunggak, JPJ dan kementerian mempunyai hak untuk menolak permohonan. Dia harus menjelaskan terlebih dahulu bayaran saman tersebut.

 

Tiada Lagi Bahang Ketika Balik Kampung, Peraturan Baru Cermin Tinted Tarik Soalan Cepumas Netizen

 

How Dark Is Too Dark?

Kadar ketelusan cahaya untuk bahagian hadapan tidak boleh kurang daripada 70 peratus manakala untuk cermin sisi kanan dan kiri pemandu segelap 50 peratus saja.

Menariknya, cermin belakang, cermin sisi kanan penumpang belakang dan cermin sisi kiri penumpang belakang tidak mempunyai had kadar ketelusan cahaya!

Sedaplah korang nak tidur dekat belakang semasa balik kampung nanti.