Jujurnya, tidak semua orang boleh memahami karakter Abang Long dan Kak Long di dalam sesebuah institusi keluarga.

Kebiasaannya yang kita dengar, anak sulung ini dikaitkan dengan sikap-sikap seperti garang, tegas dan kadangkala menakutkan! Kalau diminta untuk menegur anak sulung dalam mana-mana keluarga, pastinya kita akan berfikir dua kali sebelum memberanikan diri.

Tapi, tahukah korang bahawa tidak semua anak sulung mempunyai sikap sedemikian. Walaupun dari luarannya kelihatan dominan dalam pergaulan, anak sulung juga mempunyai banyak lagi ‘lapisan’ keperibadian dalam diri mereka yang patut korang tahu.

Berikut REMAJA senaraikan 10 karakter berdasarkan pemerhatian kami terhadap ‘Si Sulung’ yang berada di sekeliling kita.

 

  1. Matang

Ini sudah semestinya! Biasalah anak pertama kan, wajib ada keperibadian ‘abang-abang’ ataupun ‘kakak-kakak’ tu. Tengok sahaja seperti watak Kak Ros yang terkenal menerusi siri animasi Upin-Ipin. Matang betul beliau dalam mendidik adik kembarnya itu.

 

2. Mudah Memaafkan

Dari azali, salah satu tugas anak sulung adalah untuk memimpin adik-adiknya ke arah kebaikan. Kalau mak abah tiada, memang yang sulunglah akan dicari. Namun mereka tidaklah garang tidak bertempat. Sekalipun adiknya melakukan kesilapan, mereka akan mudah memaafkan. Tapi jangan dicucuk sarang tebuan berulang kali tau! Anak sulung pun ada had kesabarannya!

Terus Tersenyum Walaupun Bersedih, Ini 8 Lagi Karakter Anak Sulung Yang Korang Patut Tahu

IKLAN

3. Tidak Kedekut

Kalau nak cari member yang ‘ringan tangan’ nak belanja korang, haa.. cari terus anak sulung! Hehe.. kami yakin mereka ini murah hati orangnya. Bila korang gembira dibelanja, mereka pun mudah ‘auto’ gembira.

 

4. Garang Tapi..

Jangan salah faham, anak sulung memang wajib tegas. Tapi tegas mereka itu ada substance. Mereka pun bukanlah suka sangat nak membebel, sometimes your actions are just NOT IT. #Hamikkau

 

5. Penyayang

Untungnya bila menjadi anak sulung, mak ayah pastinya telahpun memupuk kasih sayang terhadap mereka sejak kecil lagi. Maklumlah, anak pertama kan. Mereka secara tidak langsung juga terikut-ikut dengan cara didikan awalnya itu. Sebab itulah mereka penyayang orangnya. Sekali mereka dah sayang, susah untuk mereka padamkan perasaan itu dan move on begitu sahaja.

IKLAN

Terus Tersenyum Walaupun Bersedih, Ini 8 Lagi Karakter Anak Sulung Yang Korang Patut Tahu

6. Happy Go Lucky

Biar betul?! Yang sulung bersifat happy go lucky? Well kalau korang tak tahu, anak sulung ini bijak mencari peluang untuk menceriakan diri mereka tanpa perlu melibatkan orang ramai. Nak bercuti? Okay kumpul duit sendiri. Nak makan sedap? Pergi seorang pun boleh ‘layan’. Independent-lah katanya. Yang penting, sekalipun mereka dibelengu masalah peribadi atau di tempat kerja, anak sulung tidak akan mudah terbawa-bawa dengan emosi negatif.

 

7. Walaupun Bersedih, Tetap Mampu Tersenyum

Tak mudah sebenarnya korang dapat melihat anak sulung menangis di hadapan khalayak ramai. Sebarang perasaan sedih hanya dipendam je di sebalik senyuman. Mungkin kerena mereka sudah terbiasa berdikari dan berdiri di atas kaki sendiri, kadangkala mereka juga mempunyai ‘ego’ untuk tidak ingin menampakkan diri lemah.

 

IKLAN

8. Ada Satu Lagi Benda Dia Enggan Tunjuk, Iaitu..

Jangan tak tau, anak sulung pun tahu bermanja ya! Tapi tak kan lah mereka nak tunjuk. No, no.. bagi mereka biarkan sahaja karakter manja itu terserlah pada diri anak bongsu. Mereka bermanja hanya bila dengan orang tertentu sahaja.

Terus Tersenyum Walaupun Bersedih, Ini 8 Lagi Karakter Anak Sulung Yang Korang Patut Tahu

9. Amboiii, Anak Sulung Pun..

Ingatkan anak bongsu je ada perangai degil, anak sulung pun tak kurang degilnya juga. Selalunya, mereka memang akan beralah pun but that can take some time. Bila mereka dah reda, hilanglah kedegilan.

***

Haa, setuju tak anak-anak sulung semua dengan semua personality trait ini? Hehe..

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.