Bila kita sudah memberikan yang terbaik dan bermain bermati-matian sehingga bergelar juara di peringkat negeri, tetapi harapan untuk ke peringkat kebangsaan tidak dapat diteruskan hanya kerana kekurangan dana.

Siapa je yang tak kecewa?

Itulah situasi yang harus dilalui pasukan bola sepak Keningau bawah 18 tahun (B-18) yang menjuarai kejohanan Majlis Sukan Sekolah (MSS) Sabah baru-baru ini.

Mengambil maklum mengenai isu yang sudah pun tular di seluruh platform media sosial itu, Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengarahkan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Sabah untuk menggunakan peruntukan sedia ada bagi menampung kos penyertaan pasukan pasukan bola sepak MSS Sabah dalam kejohanan Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2023.

Perkara itu dimaklumkan Menterinya, Fadhlina Sidek dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

IKLAN

“Bagi isu yang melibatkan pasukan bola sepak MSS Sabah, KPM telah meminta Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Sabah untuk menggunakan peruntukan sedia ada bagi menampung kos penyertaan pasukan tersebut dalam kejohanan MSSM 2023.

“Sekalung penghargaan dan terima kasih diucapkan kepada Kerajaan Negeri Sabah, Kementerian Belia dan Sukan Sabah dan setiap pemimpin komuniti yang telah sama-sama membantu mencari jalan penyelesaian.

“KPM sentiasa berusaha untuk memastikan penglibatan menyeluruh semua murid institusi pendidikan bawah KPM dalam sukan dan kegiatan kokurikulum yang dapat menggilap bakat dan membentuk kemahiran insaniah,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu, Fadhlina turut menafikan dakwaan segelintir pihak yang mengatakan KPM tidak bersikap adil dalam soal pengagihan dana melibatkan JPN Sabah dan Sarawak.

“Bagi menjamin kemenjadian murid yang menyeluruh termasuk dalam sukan, KPM telah menyediakan peruntukan yang mencukupi untuk penganjuran sukan dan aktiviti kokurikulum di setiap peringkat.

“Peruntukan juga diberi kepada setiap jabatan pendidikan negeri bagi memastikan aktiviti sukan dan kokurikulum dapat dilaksanakan secara menyeluruh,” ulasnya lagi.

IKLAN

Sebelum ini, tular seorang guru di Sabah meluahkan kekecewaan selepas skuad kendaliannya itu tidak dapat ‘diterbangkan’ ke Johor susulan masalah kewangan.

Isu tersebut kemudiannya tular serta mendapat reaksi pelbagai daripada netizen.

Diharapkan dengan arahan yang telah dikeluarkan KPM itu, pasukan bola sepak B-18 Sabah bakal meneruskan rentak kecemerlangan mereka di kejohanan MSSM 2023.

All the best untuk semua pasukan yang bertanding.