Jika sebelum ini tular tentang kes seorang lelaki yang terjun ke dalam Tasik Cermin yang menjadi tumpuan orang ramai di Ipoh.

ARTIKEL BERKAITAN : Gara-Gara Gimik Terjun Seorang Lelaki, Tasik Cermin Ditutup Buat Sementara Waktu

Tasik Cermin Ditutup Lagi Kepada Pengunjung, Kali Ini Sebab Peningkatan Paras Air
Kredit foto: kintachronicles.blogspot.com

Namun kawasan tumpuan ramai itu kini ditutup semetara kerana bimbang paras air di tasik itu meningkat susulan hujan lebat kebelakangan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan negeri, Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) juga perlu mengawasi operator yang dilantik, bagi memastikan keselamatan pengunjung terjamin.

“Saya akan mengesyorkan kepada MBI agar operator mengeluarkan notis tidak selamat untuk dilawati. Kalau keadaan tidak selamat seperti adanya bencana sudah tentulah akan dikeluarkan notis penutupan sementara,” katanya.

IKLAN
Tasik Cermin Ditutup Lagi Kepada Pengunjung, Kali Ini Sebab Peningkatan Paras Air
Tasik Cermin yang mempesona. Kredit foto: flyklia.com

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu paras air meningkat di Tasik Cermin sehingga menenggelamkan lantai pelantar.

Dalam pada itu, beliau berkata aspek pemantauan dan pengawasan antara kriteria utama yang dititikberatkan bagi sesebuah kawasan pelancongan.

“Kita sudah melantik satu badan pengurusan daripada pihak operator yang akan bertanggungjawab dalam segala aspek termasuk keselamatan. Jadi, aspek keselamatan antara perkara yang diteliti apabila kita membuka produk baharu pelancongan,” katanya lagi.

IKLAN

Sementara itu, Pengarah Pembangunan Pelancongan Tasik Cermin Eco Park Ipoh, Siti Norlizawati Narawi ketika dihubungi berkata, kawasan pelantar itu sudah dinaiki air sejak Khamis lalu.

“Kami tutup kepada pengunjung pada hari Khamis, bagaimanapun dibuka semula pada Jumaat susulan air yang sudah surut. Kawasan ini akan ditutup sekiranya hujan lebat dan paras air meningkat semula dan berbahaya untuk dikunjungi,” katanya.

IKLAN

Untuk yang belum menjejakkan kaki, Tasik Cermin yang terkenal sebagai tasik yang dikelilingi keindahan alam semula jadi terletak di dalam kawasan di bawah pengurusan Kinta Geopark dan aktiviti mandi manda tidak benarkan sama sekali di kawasan itu.

Jadi, kalau korang yang planning nak beriadah di Tasik Cermin ini harap tunda. Okay?

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI