Untuk masyarakat berbangsa Cina di seluruh dunia, tarikh 2 Februari 2020 adalah tarikh bertuah menurut kepercayaan mereka. Ini memandangkan bacaan 02022020 meletakkan posisi nombor yang sama tetapi terbalik.

 

Namun, lain pula ceritanya di China apabila tarikh ‘ong’ ini tak membawa tuah kepada negara mereka.

Tarikh 2.2.2020 Tak ‘Ong’ Di China, Majlis Kahwin Batal & Fokus Pengebumian

China sedang dibelengu isu penularan wabak virus corona dan kini jangkitan yang sedang menular ke negara lain itu berpunca daripada pelawat dari China.

IKLAN

Lalu, segala urusan yang membabitkan masyarakat China buat masa ini terganggu dan perkara tersebut memberi impak besar kepada mereka.

Ini termasuklah urusan perkahwinan pada tarikh 2 Februari 2020.

Kerajaan China telah meminta agar pasangan yang merancang untuk berkahwin pada hari ini disebabkan tarikh bertuah itu untuk menunda majlis perkahwinan demi mengurangkan risiko penularan wabak.

IKLAN

Tarikh 2.2.2020 Tak ‘Ong’ Di China, Majlis Kahwin Batal & Fokus Pengebumian

Kementerian di China mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan servis perundingan perkahwinan untuk sementara waktu dan meminta rakyat China agar tidak menganjurkan resepsi.

Fokus sebaliknya diberikan kepada upacara pengebumian mangsa wabak virus corona dalam skala yang kecil dan ringkas.

IKLAN

Staf yang mengendalikan pengebumian diwajibkan memiliki pakaian keselamatan seperti sarung tangan dan topeng muka. Mereka juga perlu mengambil ujian suhu badan untuk mengelak daripada risiko jangkitan.

Tarikh 2.2.2020 Tak ‘Ong’ Di China, Majlis Kahwin Batal & Fokus Pengebumian

Kasihan, nak kahwin pun tak senang..

Setakat ini, laporan rasmi menunjukkan peningkatan kes kematian virus corona kepada 259 orang manakala kes di China saja sudah mencatat angka 12,000 mangsa.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI