Pelakon, Zarina Zainuddin merupakan salah seorang selebriti yang sentiasa berkongsi kepada umum mengenai sakit autisme ini. Boleh dikatakan dia banyak menyumbang kepada pemahaman netizen terhadap sakit yang satu itu.

Bagaimanapun, tatkala dia bersusah-payah ingin membuka mata ramai ada juga yang melahirkan rasa kurang senang terhadap usahanya itu malah meninggalkan komen menegur kepada pelakon itu.

Susulan itu, seorang individu di laman Twitter yang dikenali sebagai Muhammad Faris Nazrin meluahkan rasa kesalnya terhadap perkata itu. Dia membuat bebenang khas untuk memuji dan menyatakan kekagumannya terhadap kecekalan Zarina menjaga dua anak kembar autismenya itu.

“Aku anti gila dgnn netizen yang kecam Zarina Zainuddin. Kata diorang, sempat pula dia rekod Azal Azil masa diorg tengah tantrum. Nak cari populariti kononnya. Serious la? Kau tau tak betapa tabah kuatnya dia nak cari fon untuk rekod sebab nak educate orang-orang jahil pasal #autism?

IKLAN

“Tengok betul-betul insta dia. Apa yg dia selalu post? Memang anak-anak dia and bisnes pulut je kan? Kau ada ke nampak dia letak no akaun suruh bagi donation ke, mintak share ke, atau suruh like ke?

“No! Kadang-kadang dia tak sempat makeup pun untuk video-video tu. Punya gigih dia nak educate org pastu kena kecam.

IKLAN

“We dont know how challenging it is to raise an autistic son. Lebih- lebih lagi TWINS. Kita takde pengalaman pun. She just wants to share and give awareness. Apa yg kita dapat kalau kita kecam? She has been thru alot. Knpa nak tambah challenges dia lagi? Omg Malaysians, GROW THE HELL UP!

“Aku yg mentally ill pun tak faham keadaan Kak Zarina cemana. All I can give is support and love. I can’t do more than that. Kita tolg Kak Za spread #AutismAwareness. But i can relate sakitnya kecaman netizen bila kita dihina sebab ada #mentalillness #schizophrenia #depression.

IKLAN

“She spreads #autismawareness bukan sebab nak popular. Sebab nak tolong mak ayah @ siblings yang ada anak-anak autistik. She doesn’t gain anything pun kalau she wants populariti. But she gains a lottttt of pahala sbb nak bantu org lain. Kita dpt apa dari kecam? Dosa dpt, penat pun dpt. Sia-sia,” tulisnya.

Untuk pengetahuan, Zarina mempunyai dua orang anak kembar yang mempunyai autisme iaitu Muhammad Raizal Azrai atau Azal dan Muhammad Razil Azrai yang dipanggil Azil.