KES tembak pengawal peribadi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini mengejutkan ramai. Mensasarkan isterinya yang sedang menunggu kepulangan jemaah umrah, lelaki berusia 38 tahun yang menjadi suspek kes berkenaan akhirnya berjaya dicekup.

Warganet sempat ‘selidik’ dan mendapati pasangan itu membuat hantaran yang cukup manis biarpun didakwa sedang di ambang penceraian.

Justeru itu, TikToker yang banyak mengulas kes jenayah dikenali sebagai Faizal Murad berkongsi peringatan buat wanita berhati-hati memilih pasangan terutama lelaki psiko agar perkara yang menimpa isteri suspek dan pengawal peribadinya dapat dihindari.

Suspek Kes Tembak KLIA Psiko? TikToker Titip Nasihat Buat Wanita Berhati-hati Pilih Pasangan

Menerusi akaun Facebook Farah Cie Alharamain, lelaki itu mendapati pasangan berkenaan tampak bahagia.

“Jika meneliti akaun tersebut banyak hantaran menunjukkan mereka sweet and loving couple. Banyak video-video dan gambar di Makkah.

Suspek Kes Tembak KLIA Psiko? TikToker Titip Nasihat Buat Wanita Berhati-hati Pilih Pasangan

“SAYA KEEP SCROLLING KERANA INGIN TAHU KENAPA DALAM TEMPOH SANGAT SINGKAT LELAKI ITU BOLEH BERUBAH MENJADI GANAS HINGGA SANGGUP CUBA MENEMBAK ISTERINYA.

“MEMANG NAMPAK NOTHING WRONG,” KATANYA.

Faizal turut menunjukkan beberapa hantaran yang memaparkan mangsa dan suspek berbuka puasa di Makkah,melawati Masjid Sri Sendayan, Negeri Sembilan dan membuat permohonan visa.

IKLAN

Suspek Kes Tembak KLIA Psiko? TikToker Titip Nasihat Buat Wanita Berhati-hati Pilih Pasangan

Bahkan sebuah hantaran yang dibuat beberapa jam sebelum suspek ditangkap. Sebuah video bertarikh 24 Januari 2024 dimuat naik menerusi akaun berkenaan menunjukkan suami isteri itu hendak menunaikan solat di dalam sebuah bilik.

“Hari ini pula, tiba-tiba ada satu hantaran dimuat naik menerusi akaun tersebut yang menunjukkan mereka sweet couple.Timbul persoalan bagaimana video berkenaan dimuat naik sedangkan si isteri sudah hampir ditembak suami sendiri.

“SAYA MENCARI DAN AKHIRNYA MENDAPAT JAWAPAN. RUPANNYA AKAUN FACEBOOK ISTERI SUSPEK FARAH CIE ALHARAMAIN TELAH DIGODAM OLEH SESEORANG SEJAK 19 FEBRUARI 2024.

“Maksudnya ada orang lain post. Siapa sebenarnya yang hack akaun itu hingga tidak menggambarkan situasi sebenar yang berlaku?” ulas Faizal.

Akaun Digodam

IKLAN

Berkongsi tangkap layar pengakuan isteri suspek bahawa akaun berkenaan digodam. Beliau juga menunjukkan suspek telah memberi komen pada hantaran-hantaran berkenaan namun semuanya seolah-olah dipercayai telah dibalas oleh dirinya sendiri.

“Jika benarlah akaun ini digodam oleh suspek, memang ia sangat psiko.

Dalam pada itu, Faizal mengingatkan wanita agar berhati-hati, terutama yang ‘memiliki’ lelaki psiko sebagai teman atau pasangan yang telah menggodam akaun laman sosial agar bertindak.

“BERJAGA-JAGA, BUAT LAPORAN POLIS JIKA AKAUN LAMAN SOSIAL ANDA DIGODAM. MEREKA MUNGKIN BOLEH MELAKUKAN PERKARA-PERKARA DI LUAR JANGKAAN SEPERTI KES-KES SEBELUM INI,” UJARNYA.

LANGKAH MELAPORKAN LAMAN SOSIAL DIGODAM

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mencadangkan pemilik akaun membuat laporan kepada pihak berkuasa iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM).

IKLAN

1-Bagi kes penggodaman, orang ramai disaran membuat laporan di mana-mana balai polis berdekatan.

2-Siasatan ke atas aduan penggodaman adalah di bawah bidang kuasa PDRM dan boleh diambil tindakan di bawah Akta Jenayah Komputer 1997.

3-Anda digalakkan untuk membuat laporan kepada pengendali laman blog atau web tersebut untuk memaklumkan perkara ini.

4-Kebanyakan laman-laman web menyediakan kemudahan membuat laporan penyalahgunaan termasuk untuk kesalahan penggodaman.

5-Antara langkah yang boleh dilakukan termasuklah memadam akaun terlibat atau disetkan semula kata laluan yang baru dan lebih selamat.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Faizal Murad, SKMM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI