Biasalah bila bercakap tentang beauy trend, seorang buat, semua pun nak buat juga.

Terbaru, kita dilanda dengan trend eyelash extension, hair extension, eyebrow extension, microblading trend atau lebih senang dengan nama sulam kening.

Sulam Kening, Ambil Tahu Halal & Haram Dulu Sebelum Buat!

Teknik menyulam bulu kening dengan menggunakan teknik microblading ini bertujuan untuk mencantikan bulu kening, menstrukturkan semula bulu kening atau menambah bulu kening supaya kelihatan penuh. Ia umpama memakai tatu kening setiap hari tanpa perlu memakai pensil kening untuk merapikan kening yang serabut. Get it?

Memang penulis guarantee bangun tidur terus siap!

Sulam Kening, Ambil Tahu Halal & Haram Dulu Sebelum Buat!

Terdapat banyak salun dan spa-spa yang baru je memperkenalkan perkhidmatan ini dek kerana popularitinya di negara Barat dan negara jiran kita.

IKLAN

Tetapi, tahukah kamu wahai para wanita Muslim sekalian, sama ada teknik kosmetik sebegitu, adakah ia dibenarkan di dalam Islam? Apa pula hukum dalam melakukan teknik menyulam bulu kening ini.

Apakah Prosedur Untuk Melakukan Microblading?

Sebelum melakukan microblading, seorang pakar yang melakukan prosedur tersebut akan akan mengukur kening dahulu sebelum menentukan bentuk dan ukuran yang sesuai bagi bentuk wajah kamu.

Sulam Kening, Ambil Tahu Halal & Haram Dulu Sebelum Buat!

IKLAN

Setelah mengukur, kening kamu akan diaplikasikan dengan krim anestasia sebelum memulakan prosedur menyulam bulu kening.

Apakah Hukum Melakukan Microblading?

Teknik untuk melakukan microblading adalah sejenis tatu dan definisi tatu adalah mencucuk jarum pada kulit badan belakang, lengan, muka dan mana-mana anggota tubuh badan yang lain. Perbuatan ini adalah haram dan dilaknat oleh Allah S.W.T.

Para wanita Muslim dilarang melakukan tatu kosmetik ini, baik apa pun jua alasan yang kamu miliki, larangan serta hukum yang telah tetapkan oleh Sang Pencipta harus diambil serius.

IKLAN

Sulam Kening, Ambil Tahu Halal & Haram Dulu Sebelum Buat!

Berdasarkan dalil hadis “Daripada Abdullah Ibnu Mas’ud, telah bersabda Rasulullah S.A.W, Allah melaknat tukang tatu dan orang yang meminta dibuat tatu dan orang yang mencukur bulu kening dan orang yang mengasah gigi untuk kecantikan kerana mengubah ciptaan Allah S.W.T”

Sebab Pengharaman :

  • Kawasan tatu menjadi najis kerana darah yang beku padanya.
  • Mengubah kejadian atau ciptaan Allah S.W.T
  • Menyakiti dan memudaratkan tubuh badan
  • Terhalang air untuk berwudhuk dan mandi hadas

So, masih ingin meneruskan microblading atau sulam kening ni? Keputusan terletak dalam tangan korang.

Sumber