Alhamdulillah..doa rakyat Malaysia terutamanya Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di makbulkan Allah.

Jika sebelum ini umat Islam tidak dapat solat jemaah secara rapat atau merapatkan saf di masjid. Walau bagaimanapun kita terpaksa akur dengan keadaan ini demi memutuskan rantaian wabak COVID-19 agar keselamatan diri masing-masing dapat dijaga.

ARTIKEL BERKAITAN : Hukum Solat Jemaah Berdiri Berjauhan, Ini Jawapan Daripada Ustaz Azhar Idrus

Solat Rapatkan Saf, Berbuka Puasa Di Masjid & Surau Mulai 1 April Tapi Dengan 6 Syarat!

Namun, penduduk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur  yang beragama Islam yang mendirikan solat di masjid dan surau sudah boleh rapatkan saf mulai 1 April ini.

Hal ini selepas Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengumumkan sedemikian dalam satu kenyataan mengenai senarai ketetapan terkini aktiviti mengimarahkan masjid.

 

IKLAN

Perkara tersebut dimaklumkan oleh pengarahnya, Datuk Haji Mohd Ajib Ismail menerusi satu kenyataan media yang dimuat naik ke Twitter JAWI sebentar tadi.

JAWI telah menetapkan enam perkara seperti berikut:-

1. Dibenarkan solat berjemaah tanpa penjarakan fizikal atau saf dirapatkan.

2. Jemaah digalakkan membawa dan mengunakan sejadah sendiri.

IKLAN

3. Kehadiran ke masjid dan surau dibenarkan tanpa had umur kepada yang telah menerima vaksinasi Covid-19.

4. Masjid dan surau dibenarkan untuk melaksanakan Solat Sunat Tarawih 20 rakaat pada bulan Ramadan. Manakala Qiamullail dibenarkan untuk diadakan di masjid dan surau mulai tengah malam.

5. Majlis berbuka puasa, moreh dan sahur dibenarkan untuk diadakan di masjid dan surau serta makanan digalakkan untuk disediakan secara berbungkus.

6. Dibenarkan aktiviti tadarus al-Quran di masjid dan surau serta boleh dilaksanakan pada mana-aman waktu bersesuaian dalam bentuk kumpulan kecil.

IKLAN

Penting untuk dimaklumi, ketetapan-ketetapan terkini aktiviti pengimarahan masjid ini hanya berkuatkuasa kepada Wilayah Persekutuan sahaja.

Negeri lain, InsyaAllah akan menyusul juga nanti mudah-mudahan..Harapnya bulan Ramadan tahun ini dapat la kita ramai-ramai memeriahkan masjid dan surau diseluruh negara.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: JAWI