Kecoh jugakan bila teman lelaki kepada Safiey Elias “melamar” kekasihnya itu dengan menghulurkan sebentuk cincin di mana perlakuan ini dianggap kononnya bersifat amat romantik. Perlakuan jelik itu sengaja ditunjukkan di media sosial seolah-olah ingin memaklumkan mereka pasangan paling bahagia dengan “cinta palsu”. Biar dikecam tetapi nampak keduanya bagai kalis peluru dan buat tidak kisah.

Namun perangai teman lelaki Safiey yang membuat lamaran kepadanya mendapat perhatian dari seorang pensyarah juga seorang penulis yang lebih dikenali sebagai Dr Syahr Musafir di fbnya yang telah menulis tentang panggilan dan istilah kepada pasangan yang melamar teman lelakinya.

Jika pedofilia dikaitkan dengan lelaki yang cenderung kepada kanak-kanak sebagai objek seks, amfibia bagai haiwan yang boleh hidup didarat dan air tetapi lelaki yang tertarik kepada lelaki dan membuat lamaran dipanggil AMBIPHILIA! HOKAY, jom belajar istilah-istilah baru ini, jangan nanti bila tengok lelaki couple dengan lelaki kita tahu hanya sebut GAY sahaja.

“Jika Amfibia Haiwan Dua Alam, Apa ISTILAH Untuk Lelaki LAMAR Teman Lelaki? Bukan Gay & Doktor Ini Beri Penjelasan
Beberapa hari lalu, teman lelaki Safiey membuat lamaran kepada kekasihnya yang membuat netizen meluat dengan tindakannya itu .

Saya lihat video seorang lelaki melamar Safiey Ilias. Alahaiiiiii kesian la pula.

Safiey sendiri mengaku dirinya dilahirkan sebagai lelaki, kemudian menjadi perempuan, kemudian ‘bertaubat’ menjadi lelaki semula sambil melancarkan produk Perla King, kemudian menjadi perempuan semula sambil melancarkan produk Perla Shine. Entah berapa kali kemudian dah ni. Sekarang berstatus ‘perempuan’, Safiey dilamar oleh seorang lelaki untuk dijadikan sebagai suami. Eh, isteri. Eh?

Topik perbincangan hari ini tidak sepatutnya bercerita tentang siapa dan apa jantina Safiey. Semua orang sudah tahu siapa Safiey ini.

Tetapi topiknya harus ditujukan kepada lelaki pelik yang melamar Safiey itu. Lelaki gay adalah lelaki yang sukakan lelaki yang berperwatakan, berkelakuan dan berpakaian sebagai lelaki. Lelaki yang nak jadikan perempuan jadian sebegini sebagai pasangan hidup, dipanggil apa?

IKLAN

Saya membaca sebuah buku bertajuk “Androphilia, A Manifesto: Rejecting the Gay Identity, Reclaiming Masculinity” yang ditulis oleh Jack Donovan. Di Amerika Syarikat, Jack ini memang terkenal sebagai seorang penulis yang lantang mengkritik feminisme dan membantah aktiviti homoseksual/gay. Saya anti-LgB+q jadi saya baca la…

“Jika Amfibia Haiwan Dua Alam, Apa ISTILAH Untuk Lelaki LAMAR Teman Lelaki? Bukan Gay & Doktor Ini Beri Penjelasan
Dr Syahr Musafir

Tanpa melihat kepada jantina diri sendiri, seseorang yang meminati seseorang yang berperwatakan keperempuanan tak kisahlah dia itu perempuan atau lelaki yang berperwatakan/berpakaian perempuan atau transgender dari lelaki kepada perempuan, ini dipanggil ginefil (English: Gynephilia). Jadi lelaki yang melamar Safiey adalah seorang ginefil.

Sedangkan Safiey seorang lelaki yang berperasaan, berperwatakan, berpakaian dan mahu berubah jadi perempuan, tetapi dia mempunyai perasaan suka terhadap seorang lelaki, Safiey dikategorikan sebagai androfil (English: Androphilia). Sebenarnya, terma asal adalah Safiey tetap seorang gay tetapi terma ‘lembut’nya adalah androfil.

Masyarakat Barat yang gay/lesbian atau homoseksual tak mahu digelar dengan gelaran sebegitu, jadi terma seperti androfil dan ginefil ini dicipta.

IKLAN

Jikalau amfibia bermaksud haiwan yang boleh tinggal di darat dan di air, ambifil (English: Ambiphilia) bermaksud seseorang manusia (tak kisah lelaki atau perempuan) yang mempunyai tarikan terhadap kedua-dua lelaki dan perempuan pada satu masa yang sama. Ini hanyalah terma kedua yang dicipta, bagi ‘menggantikan’ terma biseksual (meminati kedua-dua jantina).

Sebagaimana LgB+q adalah salah dan merupakan ‘penyakit’ yang memerlukan rawatan, androfil, ginefil dan ambifil ini adalah penyakit sama yang memerlukan bantuan.

Saya sebenarnya nak menulis tentang pedofil sebab tak setuju dengan kes lelaki umur 41 tahun menikahi budak perempuan berumur 11 tahun. Tetapi terfikir pasal androfil dan ginefil ini sebab tadi keluar video lelaki melamar Safiey di news feed saya.

IKLAN

Pelik-peliklah orang lelaki sekarang;
Punyalah ramai wanita dewasa, nak kahwin dengan budak perempuan kecil.
Punyalah ramai wanita dewasa, melamar si lelaki yang terang-terangan menjadi perempuan jadian.

Dunia sudah tua, makin menghampiri penghujung, akhir zaman… 🙁 🙁 🙁

#DoneBebel

Dr Syahr Musafir
Pn Rahimah AR
01/07/2018 #InspirasiDrSyahr #KisahMasyarakat

Silakan #SHARE. Diizinkan 100%.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI