Gambar Hiasan Via Pexels

Jangan tunjuk sangat sunyi korang dekat orang, zaman sekarang ni kita perlu lebih berhati-hati dalam melakukan apa sahaja urusan harian. Bermacam jenis penipuan wujud demi untuk kepentingan peribadi.

Seram kan?

ARTIKEL BERKAITAN : Hati-hati! Pelajar IPTS Rugi Lebih RM5K Akibat Sindiket ‘Old Money Collector’

Sindiket Baru Memperdaya ‘Lelaki Sunyi’. Lebih 300 Kes Mangsa Berbogel Sebelum Diugut
Foto Via Pexels

Sindiket terbaru ini menyasarkan pada lelaki kesunyian bujang dan berkahwin, mangsa akan diperdaya oleh sindiket melalui media sosial. Modus operandinya, mangsa diperdaya oleh ahli sindiket yang menyamar sebagai wanita di media sosial kononnya mahu mencari kenalan baru.

IKLAN

Tanpa mengesyaki apa-apa, ada mangsa yang sanggup berbogel ketika berkomunikasi dan dipaksa melakukan adegan lucah tanpa menyedari perbuatan mereka itu dirakam.

Akibatnya, mangsa dipaksa menyerahkan sejumlah wang dan jika permintaan itu tidak dituruti, video mereka akan disebarkan ke media sosial.

IKLAN
Sindiket Baru Memperdaya ‘Lelaki Sunyi’. Lebih 300 Kes Mangsa Berbogel Sebelum Diugut
Menurut Kamarul Zaman, sebanyak 367 aduan diterima polis Johor berkaitan kes pemerasan membabitkan ugutan penyebaran video bogel lelaki ‘kesunyian’ berusia 20 hingga 40-an. – Gambar Via Astro Awani

Susulan itu, polis melancarkan Operasi Bugil dan setakat ini sudah menahan tujuh individu yang disyaki terbabit, antaranya tiga lelaki tempatan dan seorang lelaki warga asing. Suspek berusia 25 hingga 54 tahun ditahan di sekitar Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan Johor. Sebanyak 25 kes telah berjaya diselesaikan. Polis masih lagi giat mengesan beberapa ahli sindiket yang lain.

Harap korang lebih berjaga-jaga dan alert. Pastikan jangan berkongsi masalah peribadi pada orang yang tidak dikenali terutamanya di media sosial.

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Harian Metro/Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI