Wow, REMAJA teruja. Corak pembelajaran alaf baru untuk pelajar di Malaysia. Menyedari ramai pelajar mempunyai banyak masa lapang ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) satu inisiatif diambil oleh Kementerian Pendidikan Malaysia mewujudkan TV Pendidikan untuk pelajar sekolah rendah dan menengah seharusnya dipuji.

Yeay, tidaklah pelajar asyik mengadap handphone masing-masing atau tidur meninggi hari kerana keasyikan menonton tv.

Bermula hari ini, jam 9.00 pagi Kementerian Pendidikan Malaysia dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah memperkenalkan slot TV Pendidikan. Ini adalah satu usaha tambahan kepada siaran Eduweb TV yang pada ketika ini dilaksanakan oleh KPM secara web streaming.

Menariknya, slot TV Pendidikan ini merupakan usaha untuk membolehkan murid mendapat akses kepada bahan pembelajaran melalui platform alternative selain daripada pembelajaran dalam talian terutamanya semasa lanjutan PKP.

KPM bekerjasama dengan RTM iaitu pada channel OKEY iaitu salah satu  daripada saluran RTM. Ia akan disiarkan selama dua jam setiap hari iaitu dari jam 9.00-10.00 pagi dan 1.00 petang hingga 2.00 petang.

IKLAN

Pagi ini pembelajaran bermula dengan subjek Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris untuk tahun 6 bagi sekolah rendah manakala untuk pelajar sekolah menengah pula subjek Bahasa Inggeris dan Matematik untuk pelajar SPM. Lagi pun tak berapa lama lagi akan hadapi exam besar terutama bagi pelajar tingkatan 5 yang akan menghadapi SPM. Inilah masanya untuk korang tengok tv pendidikan ini belajar melaluinya dengan cara lebih menyeronokkan dari duduk dalam kelas.

Siaran TV Pendidikan Bermula Hari Ini, Corak Pembelajaran Alaf Baru Time PKP Yang Menyeronokkan

IKLAN

So bagi korang yang nak tahu jadual, sila masuk ke laman web www.moe.gov.my atau di media sosial  KPM iaitu facebook, Instagram dan twitter @KemPendidikan kerana ia memang khusus untuk korang semua ya.

Kalau di slot astro boleh tekan di channel 146.

IKLAN

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI