Tuah ayam nampak di kaki, tuah orang manalah kita tahu kan. Siapa sangka perniagaan yang bermula di belakang rumah mampu mempunyai gudang kilangnya sendiri.

Untuk pengetahuan korang,  jenama wangian terkenal SugarBomb ini asalnya hanya bermula dari ruangan pejabat kecil di belakang rumah pemiliknya Ahmad Azhari Rosli. Kini, Jenama milik syarikat SugarBomb Worldwide Sdn Bhd yang diasaskan sejak 2017 itu sukses melakar jaya mampu memiliki kilang dan gudang wangian berkeluasan tiga ekar di Meru, Klang.

Pemilik Empayar Minyak Wangi Ini Buat Ramai Terinspirasi!

Siapa Sangka Pemilik Empayar Minyak Wangi Ini Ada Ijazah Kejuruteraan Aeronatik!

Ahmad Azhari, 30, atau lebih mesra dengan panggilan Bos A ialah graduan Ijazah Sarjana Kejuruteraan Aeronatik di University Of Bristol, United Kingdom (UK), namun memilih cabang perniagaan hingga menjadi saudagar wangian.

“Saya sendiri tidak menyangka susah payah belajar bidang kejuruteraan aeronatik membuka lembaran lain. Hingga menjadi punca rezeki saya dan ramai orang.

“Masa belajar di luar negara pun saya bekerja sambilan sebagai ‘cleaner’ untuk menampung kos sara hidup. Saya cuci tandas, bangunan, ruang legar dan macam macam. Kerja dalam cabang pemandu pelancong pun saya pernah,” katanya.

Namun sejurus tamat pengajian pada tahun 2015, laluan masa depan lelaki bapa kepada dua cahaya mata ini ketika itu masih samar.

“Bayangkan daripada puluhan ‘resume’ yang dihantar, hanya 10 syarikat memanggil saya untuk ditemuduga. Namun semuanya hampa, saya ditolak mentah-mentah kerana tiada pengalaman kerja.

IKLAN

“Dalam kehampaan dan kekecewaan tak terbendung, saya bangkit. Masa itu saya sanggup buat apa saja kerja termasuk menjual kek secara dalam talian dan mengambil upah memandu lori untuk menghantar barang.

“Akhirnya cabang niaga yang lebih menyebelahi saya. Lagipun saya dibesarkan dalam dunia niaga. Kemudian, berjinak-jinak dengan industri minyak wangi dan disertai Dr Muhammad Zamir Othman. Kami belajar di universiti sama di UK,” katanya yang mula membuat penyelidikan dan mencari pembekal bahan bancuhan minyak wangi di UK.

Lalu mereka bawa balik bancuhan itu ke Malaysia dan memulakan pembuatan minyak wangi sendiri.

Siapa Sangka Pemilik Empayar Minyak Wangi Ini Ada Ijazah Kejuruteraan Aeronatik! Siapa Sangka Pemilik Empayar Minyak Wangi Ini Ada Ijazah Kejuruteraan Aeronatik!

“Masa itu memang saya tak ada cukup duit untuk menyewa bangunan pejabat. Ceburi perniagaan ini pun hanya bermodalkan RM15,000. Dari 600 botol berkembang sampai ribuan.

IKLAN

“Sekarang, Sugarbomb mampu keluarkan satu hingga tiga juta unit dengan pelbagai rangkaian minyak wangi hingga ke penyegar udara dalam masa sebulan,” katanya.

Kehadiran Zamir umpama melengkapi minat Boss A. Malah pada tahun 2020 fasa awal pandemik, Zamir bersama pasukan kerjanya memperkenalkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) sendiri untuk jenama itu.

“2020 juga lonjakan kami untuk agresif dalam skop pemasaran. Nama jenama itu juga semakin dikenali. Kami ada kilang  dan R&D sendiri kerana mempunyai mesin bancuhan minyak wangi.

“Malah selepas kemasukan pasukan kerja Zamir, rangkaian produk semakin bertambah. Dulu hanya ada minyak wangi dan penyegar udara. Sekarang, ada sanitasi tangan, penyegar fabrik, dan sebagainya.

“Tahun ini kami mahu buktikan golongan bumiputera juga mampu memiliki kilang tiga ekar yang mampu mengeluarkan pelbagai produk wangian. Malah tahun ini juga kami membuka pintu untuk menghasilkan produk-produk yang seangkatan daripada jenama pesaing,” katanya yang kini mempunyai lebih 5,000 pengedar (agen dan stokis) aktif di seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura.

IKLAN

Turut alu-alukan ramai lagi yang berminat untuk sama -sama menjana pendapatan. Mereka juga optimis untuk mencapai jualan sehingga RM70 juta dengan sokongan daripada ‘reseller’.

Siapa Sangka Pemilik Empayar Minyak Wangi Ini Ada Ijazah Kejuruteraan Aeronatik!

Semoga bos A terus berjaya di masa akan datang.

Untuk rekod artikel ini merupakan artikel olahan semula dari Media Hiburan

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI