Dah jadi macam satu syarat utama bila nak bergelar seorang model, korang mestilah cantik, handsome dan mempunyai perwatakan menarik.

Nah, semua tu klise la weh!

Kalau korang tengok model-model dekat oversea semuanya berperwatakan berbeza. Ada yang kulit gelap, bersaiz besar dan jangan terkejut sebab model di kalangan albino pun ada.

Macam ni la baru tak dikatakan stereotaip.

Berikut kami senaraikan 10 model yang berani buktikan bahawa perbezaan bukanlah satu halangan untuk bergelar seorang model.

1. Connie Chiu

Thank you, @asmodine_ One of my favourite photos. By @ellisparrinder #conniechiu

A post shared by Connie Chiu (@aneveningbreeze) on

Connie Chu merupakan model albino pertama dalam dunia fesyen dan pernah membuat penampilan dalam memperagakan koleksi designer terkenal, Jean Paul Gaultier.

Selepas itu, Connie Chiu meneruskan karier modeling, malah dia mula membina kerjayanya dalam bidang muzik juga. Model albino ini sudah pun menjangkau usia 49 tahun.

2. Freya Lawrence

Ketika berusia 14 tahun, gadis ini sudah pun dilamar oleh agensi modeling. Freya seorang yang mempunyai freckles, bertelinga besar dan ada sepasang mata yang cantik membuatkan agensi percaya bahawa dia boleh menjadi seorang model yang hebat dan luar biasa.

IKLAN

Gadis ini menjadi muse untuk jenama terkenal dunia antaranya adalah seperti Mulberry, Chloe dan Celine.

3. Sophia Hadjipanteli

I don’t have a lot but I’ll give you everything

A post shared by Sophia Hadjipanteli ☠️ (@sophiahadjipanteli) on

Sophia secara tak sengaja mewarnakan kening semula jadinya dengan warna hitam dan menjadi penyokong utama kening tebal.

Ye la kadang perempuan kan rasa tak confident bila kening tebal sikit nak dicukurnya. Tapi Sophia menjadi popular dan ramai pengikutnya kagum kerana dia bersifat terbuka serta melanggar semua norma kecantikan.

Barulah rare kan?

4. Kokie

Just a candy girl livin’ in a half crazy world

A post shared by kōkîė (@kokeadile) on

IKLAN

Model Amerika ini bangga dengan penampilan dirinya dan biasanya, dia memang jarang menggunakan produk solek sebab nak menunjukkan pigmentasi kulitnya. Kokie juga tidak mahu terlalu menghabiskan masanya dalam dunia modeling dan kerana itu dia juga merupakan seorang pelajar dalam jurusan biologi.

5. Sarah Taylor

most perfect red lip i’ve ever done or will ever do in my life ??

A post shared by Sarah (@sruhtaylor) on

Walaupun pernah membenci mukanya dan menjadi mangsa buli, sekarang Sarah tidak malu lagi dan banyak berkongsi gambar-gambarnya di Instagram. Dia tidak langsung edit atau mengenakan sebarang mekap kerana sememangnya gadis ini sangat adore dengan natural beauty!

6. Dustin Bice

Di usia 3 tahun, lelaki ini telah didiagnos dengan alopecia dan sebab tu dia tak ada kening, bulu mata dan rambut. Tapi, Bice telah Berjaya menakluk pentas catwalk di New York.

7. Amanda Wells

IKLAN

Amanda telah didiagnos vitiligo ketika berusia 18 tahun. Untuk membina semula semangatnya, gadis ini mula menyiarkan video di YouTube dan berkongsi gambarnya di media social. Ramai suka dengan mesej yang disampaikannya dan terus memberikan sokongan.

8. Rebekah Marine

Golden glow

A post shared by Rebekah Marine (@rebekahmarine) on

Gadis ini mempunyai tangan bionic dan impiannya untuk bergelar model jadi kenyataan bila dia dipanggil untuk beraksi di pentas peragaan New York Fashion Week.

9. Lilianna Ruger

Super fun shoot yesterday✨

A post shared by Lilianna Ruger (@liliruger) on

Lilianna merupakan seorang model British yang mempunyai freckles. Gadis ini telah menandatangani kontrak Bersama pengurusan model dan telah menghasilkan beberapa foto yang luar biasa cantik.

10. Tess Holliday

Tess Holliday adalah seorang model bersaiz besar Amerika dan menjadi wanita bersaiz besar pertama yang menerima kontrak Bersama agensi modeling terkenal.

So guys, nampak tak sebenarnya korang hanya perlu confident dan berani untuk mencuba. Jangan takut di reject sebelum try.

Setiap individu mempunyai keistimewaan mereka yang tersendiri. Mungkin bagi korang tak cantik tapi seribu mata lain yang memandangnya terpersona dengan kecantikan semula jadi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI