Masyarakat Malaysia ni memang benar-benar kreatif. Kenapa kami katakan sedemikian? Ada individu yang menjual kata-kata semangat di aplikasi Shopee dengan harga serendah 0.20 sen.

Ha, unik dan kreatif kan?

Seller yang dikenali sebagai alk_network ini telah menjual kata-kata semangat dan jangan korang tak percaya, ‘kata-kata semangat’ itu telah pun habis dijual.

Apa yang menariknya, seller itu juga ada meninggalkan kenyataan sebelum pelanggan membuat pesanan. Antara yang ditulis adalah seperti berikut:

• Jangan beli banyak-banyak. Beli satu dah cukup

• Sekiranya anda order lebih daripada satu, saya akan tetap memberi SATU. Dan duit lebihan anda itu, akan saya masuk ke tabung bantuan awam yang memerlukan

IKLAN

• Ini service ucapan yang buat anda “happy” sepanjang hari. JANGAN beli jika anda dah terlalu happy

• JANGAN MARAH saya sekiranya kata2 dan memes diberikan agak hambar(KEBANYAKKAN) kerana point utama saya hanya menjual KATA-KATA SEMANGAT sahaja

• Disini, Saya mengaku bahawa saya pakai memes yg ada di Internet. Dan Saya mengolah semula untuk memberi kata semangat untuk anda

• Service ini, hanya untuk Suka-suka sahaja. Amat Sesuai bagi mereka yang “tak tahu kat mana nak abiskan balance duit shopeepay”

IKLAN

• Sekiranya Saya tak balas chat, beerti saya sedang tidur/makan atau pergi kedai cari roti gardenia

• Jadi saya berharap anda tunggu sehingga saya balas chat ya

• Sekiranya anda mahu refund, beritahu saya. Saya akan pulangkan wang anda melalui TnGo E-WALLET anda

• Pepatah Main China mengatakan – “apa guna kalau tidak berbelanja duit baki yang ada, kalau tak menghabiskannya ke kedai ni”

IKLAN

Lebih menghiburkan, pelanggan turut bersikap ‘sporting’ dan meninggalkan komen lucu selepas membuat pembelian.

Macam-macam betul. Kami yang baca pun boleh tergelak. Disebabkan ramai yang stres sepanjang tempoh PKP, mungkin ini cara untuk menghiburkan orang lain. Lagi pun, seller tak paksa pun untuk korang beli, sekadar suka-suka.

Betul tak?

Sumber: (1), (2)