Jika sebelum ini polis Israel telah melepaskan gas pemedih mata, bom tangan dan peluru getah dalam pertempuran dengan penduduk Palestin yang melempar batu di perkarangan tersebut dalam rusuhan pada Isnin.

Malam tadi, sekurang-kurangnya 20 orang termasuk sembilan kanak-kanak terbunuh setelah tentera Israel melancarkan serangan udara di seluruh Gaza, Palestin.

 

IKLAN

Melihat kekejamanan yang berlaku kepada saudara seislam kita, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) mengarahkan semua masjid di negeri itu membaca Qunut Nazilah pada rakaat terakhir setiap solat fardu selama dua hari, bermula solat subuh hari ini.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah bacaan doa Qunut Nazilah itu bertujuan mendoakan keselamatan rakyat Palestin susulan tindakan pencerobohan dan serangan tentera Israel serta pendatang haram Yahudi di Masjid al-Aqsa pada Jumaat (7 Mei).

“Dengan bertauhid dan bertawakal kepada Allah, adalah dengan ini diperintahkan kepada semua masjid-masjid di Perlis untuk membacakan Qunut Nazilah pada rakaat terakhir solat lima waktu selama dua hari dan dua malam (11 dan 12 Mei) bermula dari waktu subuh hari ini,” titah baginda menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan oleh MAIPs hari ini.

IKLAN

Bukan itu sahaja, pada tahun 1950, Israel telah memperkenalkan Undang-undang Hak Tanah dan Perancangan yang membolehkan hartanah milik pelarian Arab (sama ada diusir, melarikan diri atau meninggalkan negara) ditukar milik.

Serangan Bertubi-tubi Israel Terhadap Rakyat Palestin, Maips Arah Masjid Baca Qunut Nazilah

IKLAN

Maka, ramailah rakyat Palestin yang diusir keluar secara paksa dari rumah mereka selepas diusir penduduk Israel yang ‘meneroka’ kawasan mereka.

Ya Allah ya tuhan ku kau lindungilah saudara-saudara kami di bumi Gaza dari ditindas dan dizalimi oleh pihak Israel.

Sumber : Bernama / South China Morning Post

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI