Pemenang anugerah Grammy bagi lagu lagenda, Gangsta’s Paradise dan rapper kegemaran ramai, Coolio telah meninggal dunia pada usia 59 tahun.

Lapor New York Times, rapper itu ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri di dalam bilik air di sebuah kediaman rakannya dekat Los Angelas. Pengurusya Jarez Posey bagaimanapun tidak mendedahkan punca kematian Coolio atau nama sebenarnya Artis Leon Ivey Jr.

Selebriti Hollywood Bersedih Pemergian Rapper Gangsta’s Paradise, Coolio
Coolio semasa memenangi anugerah Grammy pada tahun 1996.

Lapor TMZ pula, Coolio dipercayi sedang melawat seorang rakannya dan pergi ke bilik air. Apabila beliau tidak muncul-muncul, rakannya yang memanggil nama Coolio berulang kali telah ke bilik air itu dan menemui di lantai.

Pemergian ini telah mengejutkan ramai rakan selebriti dan warga Hollywood yang tampil memberikan penghormatan mereka menerusi media sosial sebaik sahaja berita tersebut diumumkan pagi tadi.

Pelakon Dangerous Minds (yang menggunakan lagu Gangsta’s Paradise sebagai runut bunyi filem), Michelle Pfeiffer di antara insan terawal yang meluahkan rasa sedihnya terhadap pemergian Coolio.

Selebriti Hollywood Bersedih Pemergian Rapper Gangsta’s Paradise, Coolio

“Amat sedih apabila mendengar berita pemergiaan artis berbakt @coolio. A life cut entirely too short,” catatnya sambil menempel klip video Gangsta’s Paradise, Michelle turut membintangi video muzik tersebut.

IKLAN

“Seperti yang kamu tahu, saya bertuah dapat bekerjasama dengannya dalam Dangerous Minds pada 1995. Beliau memenangi satu anugerah Grammy untuk lagu cemerlangnya.

“Saya juga merasakan lagu tersebut adalah salah satu sebab mengapa filem tersebut berjaya. 30 tahun kemudian, saya masih teruja mendengar lagu itu,” tambahnya lagi.

Rapper, Ice Cube pula berkata, “Ini adalah berita yang menyedihkan. Saya menyaksikan sendiri bagaimana lelaki ini mencapai kemuncak dalam industri.”

IKLAN

“Gangstas paradise. R.I.P,” catat Snoop Dogg manakala LL Cool J pula tenang mencatatkan, “Rest in power sahabatku. @coolio Love & Respect.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by snoopdogg (@snoopdogg)

IKLAN

Melissa Joan Hart pula memuat naik foto dirinya bersama Coolio sewaktu rapper tersebut membuat kemunculan istimewa dalam salah satu episod Sabrina the Teenage Witch.

*

Gangsta’s Paradise yang masih dianggap sebagai lagu terbaik sepanjang zaman telah menduduki tangga pertama dalam carta Billboard Hot 100 untuk tiga minggu dan memenangi anugerah Grammy bagi kategori Persembahan Rap Solo Terbaik pada tahun 1996.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN