Tiada apa lagi yang cukup menyedihkan jika kita kehilangan orang yang disayangi. Lebih menyedihkan jika kehilangan adik beradik dan kesemuanya meninggal akibat yang sama iaitu otot yang mengecut.

Inilah pengalaman sedih yang dikongsikan oleh seorang sukarelawan baik hati yang banyak membantu golongan remaja dan kanak-kanak sakit sama ada kronik mahu pun tidak. Dua hari lalu melalui laman facebooknya, Puan Natipah Abu berkongsi kisah sedih seorang kakak yang dikenali sebagai Sue yang baru kehilangan adiknya, Muhammad Yusuf Abu Bakar, 20 tahun yang mengikut tiga lagi jejak adik beradiknya meninggal dalam keadaan akibat penyakit yang sama, iaitu pengecutan otot.

Baca perkongsian kisah sedih Puan Natipah Abu yang sangat aktif dalam kerja-kerja sukarelawan dalam mahu pun luar negara dalam misi kemanusiaannya.

Akhirnya…setelah beberapa bulan kesihatannya merosot … hari ini, telah kembali ke Rahmatullah … seorang lagi anak syurga, Muhamad Yusuf bin Abu bakar ( 20 Thn ) jam 11 . 25 td.

Buat Sue yg dikasihi…
Semoga tabah dan redha melepaskan adik yg dijaga dan ditatang sejak kecil. Dgn permergian arwah Yusof .. bermakna Sue telah kehilangan 4 org adik akibat sakit yg sama.
Salam takziah dr kami ……

ULANGSIAR KISAH MEREKA …

IKLAN

ANUGERAH SEBUAH TAKDIR ….

Kak Pah pernah menulis tentang mereka dan pernah melancarkan tabung utk mereka di sini tidak lama dulu .
Ini Yusof ( 20 thn ) dan Azlan ( 15thn ).
Mereka yg ada menerima bantuan bulanan dr JKM ini sudah tidak mampu bercakap dgn lancar lagi. Mereka juga tidak boleh duduk dengan sempurna. Kebanyakan masa … mereka hanya terlantar.
Seperti remaja lain…mereka juga ada naluri takut kehilangan kasih kakak tersayang andainya kakak berumah-tangga kelak . Justeru itu … hingga kini Sue selesa meneruskan hidup di sisi adik-adiknya.

Sedihnya! Sukarelawan Ini Kongsi Kisah 4 Beradik  Meninggal Ketika Remaja & Akibat Yang Sama…
Altatihah untuk arwah Yusuf (berbaju merah) yang meninggal dunia dua hari lalu pada usia 20 tahun

Asalnya….5 orang adik Sue mengidap penyakit yg sama…tetapi 3 telah meninggal dunia. Sekarang…. tinggallah Yusof dan Azlan. Semua mereka yg pada awalnya dilahirkan sihat itu mula jatuh sakit ketika usia masing-masing sekitar 7 – 8 tahun, seorang demi seorang. Bermula dgn ketidak  stabilan fizikal….mereka akhirnya terlantar dgn anggota fizikal yg berubah menjadi tidak sempurna. Di percayai sejenis penyakit yg dinamakan pengecutan otot.

Doktor telah menegaskan dari awal lagi……..jangka hayat adik-adiknya ini tidak akan lama akibat sakit yg mereka deritai. Dua org adiknya telah meninggal dunia ketika Sue masih remaja lagi.

IKLAN

Sue budak yang pintar. Ditawarkan ke UTM … dia melangkah dgn azam ingin mengejar kejayaan demi berbakti terhadap ke dua org tua yg terpaksa bergelut dgn 7 org anak OKU (5 OKU fizikal ). Sejak alam remaja seingatnya Sue tidak pernah lelap tidurnya. Dia terpaksa membantu emak menguruskan rumah tangga dan adik-beradik yg seramai 11 org semuanya.

Suatu ketika….Sue pernah menangguhkan pengajiannya akibat masalah tekanan jiwa. Hidup yg susah…abg yg menghidu gam..adik-adik yg sakit….Sue tiada tempat utk mengadu atau berkongsi cerita selain menangis di sejadah.

Badai yg melanda 8 thn lalu tk pernah padam dr ingatannya. Abg yg menghidu gam telah mencurah air panas ke atas tubuh 2 org adik OKUnya ketika ibu dan ayah keluar menjaja sayur di pasar.

Bermula detik itulah …. Sue membuat keputusan utk menjaga ketiga adik OKUnya di kuaters kerajaan tempat dia bekerja dgn dibantu oleh seorang lg adiknya.

IKLAN

Dua tahun lalu….seorang adik yg berada di bawah jagaannya dijemput mengadap Illahi akibat jangkitan kuman pada paru-paru. Dgn itu menjadikan jumlah yg telah pergi, 3 org.
Kini … tinggallah 2 org lagi di bawah jagaan Sue menjadi belahan jiwanya. Adik-adik inilah dunia Sue, segala-galanya buat Sue.

Hari ini … Sue mengirim khabar bahawa Yusof tidak sihat sudah beberapa hari. Yusof tidak lagi mampu duduk walau sekejap spt dulu kerana tulang belakangnya sakit.
Jadi terpaksalah Yusof makan dan minum dlm keadaan berbaring. Keadaan ini sgt menyedihkan Sue.

Alfatihah untuk arwah Yusuf, semoga syurga buatnya.