Kadang mata terasa gatalkan. Kita pun sedap menggosoknya. Lagi lama lagi sedap dan kemudian mata mulai merah dan kelihatan bengkak. Kita pun panik dan mulai carik eye drop bagi menghilangkan mata merah dan bengkak tu tanpa ke klinik.

Boleh ke gosok mata ketika gatal? Boleh juga ke letak eye drop yang sebenarnya adalah air garam pada mata? Baca pandangan  Hafiz Sulaiman, seorang pejuang kesihatan mengenai masalah mata mata yang ditulis di laman facebooknya. Ini tulisannya.

Anak asyik bertahi mata je selalu..
Mata selalu gatal..
Gosok tak berhenti..kadang-kadang sampai sakit.
Tak risau ke tercalar..atau penglihatan rosak kekal?

Untuk sesetengah kes yang teruk, memang berisiko untuk buta…terutama jika terkena jangkitan. Aduan ini biasa pada pesakit yang mengalami alergi konjuntiva atau “Allergic conjunctivitis”.

Sedap-sedap gosok, mata jadi merah begini

Memang sedapkan gosok mata, tau-tau saja dah merah

Alaa..alergik nampak pada kawasan “putih mata” tu
Ia dikaitkan dengan penyakit atopi seperti ekzema, asma dan juga alergi makanan. Walaupun agak jarang, terdapat 2 bentuk alergi mata yang teruk:

1) Alergic keratoconjunctivitis
– kali ini, bukan saja putih mata(conjunctivitis), kanta mata pun alergik sekali (keratitis)!
– 95% dikaitkan dengan atopic dermatitis (ekzema).
– 87% dikaitkan asma.
– Resdung juga berkaitan.
– Biasanya berlaku pada orang dewasa yang ada alahan.

2) Vernal Keratoconjuncitivits
_ Ini semua sekali alergik..bahagian mata dan jugak kawasan mata!
– Boleh dapat silau teruk, mata jadi berair tak henti.. pedih..
– Kemungkinan ada bengkak dan “ketumbuhan” kawasan mata..

Semua ni disebabkan oleh alahan..

Histamin lah..sebab tu nak kurangkan kejap gatal dan bengkak…. kita ambil antihistamin.

Histamin ni “protective” sebenarnya..bila badan kita rasa ada habuk ke masuk mata, histamin badan kita ni yang beri signal kat mata kita :
– Rembeskan air mata banyak-banyak supaya bahan kimia jadi cairr atau bahan beracun jadi kurang toksik..
– Sebabkan bengkak : Bila salur darah banyak, antibodi pergi ke kawasan mata dan bunuh kuman penceroboh.
Stem sel pun banyak kawasan tu untuk repair mana yang patut.

Kanak-kanak dan bayi selalu menggosok mata mereka tanpa tahu risikonya

– Gatal : Kita garu-garu tu kalau benda asing masih ada dalam mata kita akan banyakkan lagi air mata dan jadi lebih bengkak..itu untuk bagi ransangan pemulihan lebih cepat.

-sama lah kes macam resdung. Kita bersin supaya habuk atau kuman keluar daripada hidung dan tak masuk paru-paru. Hingus keluar banyak untuk perangkap habuk dan benda asing. Bengkak semua tu untuk repair mana yang.rosak..Amazing kan ciptaan Allah ni.

MASALAHNYA!
– Bila habuk cenonet tapi reaksi macam mata kena asid kuat… garu macam nak terkeluar bijik mata.
– Mata bengkak-bengkak..umur belasan tahun eyebag lagi besar daripada bijik mata.
– Salah makan sikit, mata jadi bengkak dan gatal gila.. kena cahaya mata hari pun silau dan gatal juga.. hmm..

Kena cari puncanya. Puncanya..
Histamin lah! Banyak sangat!
Bila banyak sangat, mata jadi sensitif..
Reaksi pun jadi over sangat..
Over gatal..kita garu-garu..
Over bengkak..
Over stem sel..jadi ketumbuhan
Over stres jugak emosi kita

Ikut teori histamin…perut tu kena jaga..
Rosak perut, mendapat lah alahan..
Menggatallah mata..

PENAWARNYA di lapisan perut dan usus wahai tuan-tuan dan puan-puan. Cubalah diet GFCFSF low histamine..low lectin kalau yang kronik tu.. tak salah tukar diet yang lebih sihat dan rendah risiko bukan.

Akhbar suatu ketika dahulu pernah melaporkan mata wanita ini bermasalah selepas dia menggosoknya terlalu kuat dan kemudian menitiskan ubat mata yang dibeli di farmasi

Di samping tu jangan lupa buat pemeriksaan doktor..
Jangan duk main eye drop je sokmo..
Banyak eye drop tu saline je bang..air garam

Ehh..jangan letak steroid sesuka hati!
Kena glaukoma ke..buta ke..sape nak tanggung!
Hanya guna steroid dengan nasihat doktor!

* p/s: jangan PM saya tanya detail pasal mata..saya bukan pakar mata..tak boleh konsultasi tanpa periksa juga ya, please dont be cheap with your eyes..tak ternilai tu..

Masalah mata konjunctivitis kronik dan komplikasi lain..doktor-doktor swasta dan klinik kesihatan biasanya refer terus ke pakar mata.Tak boleh main-main tuan-tuan dan puan-puan.Pesakit ekzema saya..dah lama sangat ekzema bertahun. Umur belum 30 dah buat pembedahan tukar kanta sebab masalah atopic cataract. Katarak sebab ekzema lah..dah tak boleh nampak jelas dengan kanta yang dah banyak parut sebab tenyeh sokmo. Semoga Allah pelihara penglihatan kita ameen..

SHARE supaya ramai sedar bahaya alergi mata ni.. ramai yang duk tunggu-tunggu jumpa pakar.. biasa lah gatal sikit-sikit.. Follow dan set SEE FIRST supaya tak missed sokmo pasal histamin dan penawarnya insha Allah..

.Hafiz Sulaiman
Pejuang Kesihatan

 

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: