Ubat titis mata merupakan sedian steril (bebas daripada kuman) yang digunakan untuk merawat masalah pada bahagian mata (myhealth.gov.my). Ramai yang menganggap kebanyakan ubat titis mata adalah sama.

Namun sebenarnya terdapat pelbagai jenis ubat mata di pasaran dengan tujuan penggunaan yang berbeza. Menurut Dr Lael Salim di laman twitternya, ada juga individu yang berkongsi ubat titis mata.

Persoalannya, adakah ubat titis selamat untuk mata korang?

Jom kita baca penjelasan daripada Dr Lael Salim.

Sebelum korang menggunakan sebarang ubat titis mata, semak terlebih dahulu tarikh lupus pada botol atau kotak ubat berkenaan. Eyedrops juga ada expiry date ya! Jika botol tersebut telah dibuka, biasanya ia hanya boleh digunakan selama sebulan (bergantung kepada jenis-ada yang sehari, ada yang 3 bulan).

Salah Guna Eyedrops Boleh Jadi Punca Buta, Doktor Ini Jelas Bahaya Beli Ubat Sendiri Di Farmasi

IKLAN

Jika sudah melebihi tempoh, jangan gunakan sebab bimbang ada risiko jangkitan kuman. Ia adalah membahayakan.

Waktu titiskan ubat, tarik sedikit kelopak mata untuk dijadikan poket bagi ubat titis mata. Pastikan hujung botol tidak menyentuh mata. Mata manusia secara natural memang ada kuman yang dipanggil normal floral. Titisan ubat itu boleh tersedut masuk semula ke dalam botol dan menjadi sumber jangkitan.

Salah Guna Eyedrops Boleh Jadi Punca Buta, Doktor Ini Jelas Bahaya Beli Ubat Sendiri Di Farmasi

Boleh menyebabkan mata buta

Tahu tak korang bahawa ada ubat titis mata yang boleh menyebabkan kebutaan jika digunakan tanpa pantauan doktor?

IKLAN

Ada jenis ubat titis yang mengandungi steroid, berkesan untuk merawat banyak jenis penyakit mata. Ada juga antaranya dibuat secara kombinasi daripada steroid dan antibiotic.
Ini pun tidak selamat digunakan tanpa pengawasan doktor mata.

Masalah dengan ubat titis yang mengandungi steroid boleh menyebabkan kesan sampingan seperti berikut:

• Tekanan mata meningkat
• Katarak cepat berlaku
• Jangkitan kuman jadi teruk

IKLAN

Doktor ini juga menjelaskan bahawa banyak kes yang dijumpai, individu tersebut membeli sendiri ubat mengandungi steroid di farmasi disebabkan ada masalah mata merah dan gatal (alergi). Bila guna ubat mata tersebut, mata jadi putih.

Tanpa sedar, tekanan mata meningkat sehingga merosakkan saraf mata. Bila berjumpa dengan doktor dah jadi kebutaan kekal.

Salah Guna Eyedrops Boleh Jadi Punca Buta, Doktor Ini Jelas Bahaya Beli Ubat Sendiri Di Farmasi

Kesimpulannya, jika korang sakit mata dah berhari-hari tak juga sembuh, eloklah terus berjumpa dengan doktor. Tidak perlu beli ubat atau rawat sendiri. Kalau tak baik-baik juga, segeralah berjumpa dengan pakar mata.

Jangan anggap korang boleh guna je mana-mana ubat titis mata kalau tidak mahu perkara yang tidak baik terjadi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI