Gambar Hiasan

Subhanaallah! Jika sebelum ini mungkin ada antara kita yang pernah bertanya bagaimana rupa bentuk sebenar neraka, namun tiada siapa pernah mengetahuinya kerana kepanasan yang dinyatakan dalam kitab sudi al-quran tidak dapat ditercapai oleh akal fikiran manusia. Namun, kini sudah ada jawapan ditemui.

Saintis Temui Planet ‘Neraka’, Terbentuk Daripada Lahar Cair, Berhujan Batu Dan Anginnya Bertiup Pada Kelajuan Supersonik
Gambar Hiasan

Baru-baru ini Forbes melaporkan dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, saintis telah mendedahkan mengenai satu planet yang digelar sebagai neraka kerana terbentuk daripada lahar cair, anginnya bertiup pada kelajuan supersonik dan berhujan batu.

Diberi nama K2-141b, penemuan planet tersebut disifatkan sebagai satu penemuan angkasa paling ekstrem setakat ini.

Memiliki saiz lebih kurang seperti bumi, planet ini mempunyai permukaan, lautan dan atmosfera yang diperbuat daripada bahan yang sama iaitu batu.

IKLAN

Gambar yang terakam ini jelas kelihatan permukaan planet ini berbentuk seperti plasma-plasma berupa struktur sel disebabkan kedudukan yang dekat dengan matahari – kedudukan seakan terkunci disebabkan tarikan graviti, dua per tiga daripada planet K2-141b kekal berada pada waktu siang kerana sentiasa menghadap matahari.

Saintis Temui Planet ‘Neraka’, Terbentuk Daripada Lahar Cair, Berhujan Batu Dan Anginnya Bertiup Pada Kelajuan Supersonik
Sumber : Forbes

Di bahagian tersebut, lahar terbentuk dengan suhu melebihi 2,982 darjah celcius sehingga menyebabkan bahan teras planet iaitu batu boleh mencair menjadi wap udara.

IKLAN

Manakala di kawasan yang tidak terkena matahari berada dalam keadaan gelap dengan suhu mencecah lebih -200 darjah celcius!

IKLAN

Kitaran angin yang bertiup di planet melebihi 3,1000 batu sejam membawa sodium, silikon monoksida dan silikon dioksida yang tersejat sebagai wap ke kawasan bergelap tadi sebelum menjadi hujan yang turun ke lautan lahar sedalam 60 batu dan mengalir ke bahagian yang menghadap matahari.

Apa pun, segalanya datang dari Allah dan manusia hanya pengantara untuk membuat kajian demi kajian.

Sumber : Forbes