Kerajaan menerusi Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada hari ini mengumumkan akan memperuntukan bantuan makanan sebanyak RM12 juta kepada para pelajar peringkat tertiari.

 

Bantuan makanan ini melibatkan 74,530 orang pelajar yang tidak pulang ke kampung dan kini menginap di kolej kediaman sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

IKLAN

Ia bukan saja untuk pelajar di institut pengajian tinggi awam (IPTA), malah melibatkan pelajar IPT swasta,  Institut Pendidikan Guru (IPG), Kolej Komuniti dan Kolej Matrikulasi.

RM12 Juta Untuk Tanggung Bantuan Makanan 74,530 Pelajar Di Hostel
Foto: Bernama

“Kita menyerahkan kepada pihak universiti dari segi agihan dan terserah pada universiti sama ada dia (pelajar) boleh beli guna kupon atau beli di gerai dan kafe, terserah kepada IPT.

IKLAN

“Kerajaan akan menanggung sepenuhnya makanan mereka,” kata beliau pada sidang media hari ini. Bantuan yang diberikan ini adalah bagi kegunaan selama 11 hari sehingga tempoh PKP berakhir 31 Mac ini.

IKLAN
RM12 Juta Untuk Tanggung Bantuan Makanan 74,530 Pelajar Di Hostel
Gambar hiasan.

Ini dilihat sebagai berita baik buat para pelajar yang ‘terperangkap’ di hostel dan tidak boleh pulang ke kampung halaman setelah beberapa universiti tempatan mula mengambil inisiatif untuk memberikan bantuan makanan.

Antaranya termasuklah Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM),  Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) cawangan Kuantan.

Sumber Foto Utama: UTM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI