Sumber Gambar: Facebook Istana Negara

KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta Yang Amat Mulia Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan Binti Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah berkenan memakai riben hijau sempena Hari Kesihatan Mental Sedunia 2020, yang jatuh pada 10 Oktober setiap tahun.

Kalau korang nak tahu, riben hijau merupakan simbolik kepada kesihatan mental antarabangsa dan ia memegang peranan signifikan sebagai tanda sokongan bagi kesedaran dan penyebab kesihatan mental selain membina soladiriti untuk mereka yang terkesan dek perkara ini.

Riben Hijau Tanda Sokongan. Agong, Permaisuri dan Anakanda Meraikan Hari Kesihatan Mental Sedunia.
Sumber gambar: Facebook Istana Negara

 

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Negara melalui laman Instagram, @istana_negara, Yang Amat Mulia Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan merupakan Penaung Antarabangsa untuk Hari Kesihatan Mental Sedunia 2020 setelah menerima undangan dari World Federation for Mental Health (Gabungan Badan-Badan Kesihatan Mental Sedunia) baru-baru ini. Naungan Diraja Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan ini adalah sehingga bulan Oktober 2021.

IKLAN

Dalam perutusannya sebagai Penaung Antarabangsa, Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan mengajak rakyat dan kerajaan di seluruh dunia untuk bersatu dalam usaha memartabatkan kesihatan mental kerana ianya merupakan tanggungjawab semua.

Katanya, meluangkan masa dan memberi perhatian, sokongan, kasih sayang serta belas kasihan di antara kita amatlah penting untuk menjamin kesihatan dan kesejahteraan mental yang lebih baik.

IKLAN

Riben Hijau Tanda Sokongan. Agong, Permaisuri dan Anakanda Meraikan Hari Kesihatan Mental Sedunia.

IKLAN

Pelantikan Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan sebagai Penaung Antarabangsa adalah bukti usaha-usaha murni Malaysia dalam meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mental, cara-cara perawatan dan cabaran polisi, yang mana usaha-usaha ini telah diperakui oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan agensi-agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang lain.

***P/S – Kesihatan mental bukanlah perkara yang remeh. Orang yang kelihatan gembira dan nampak normal pun boleh mengalami masalah mental. Kalau ada orang di sekeliling anda mengalami perkara seperti ini, bantu dan jangan meremehkan perkongsian mereka. Masalah mental boleh terjadi kepada sesiapa sahaja bahkan kepada kanak-kanak.

Sumber: Instagram dan Facebook Istana Negara

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI