Yasss! Sebuah lagi filem Marvel Studio dari Marvel Cinematic Universe (MCU) menampilkan superhero terbaru kini bakal menemui penontonndi pawagam.

Filem ‘Black Panther’ merupakan satu lagi karya hebat MCU yang tidak pernah gagal menghiburkan kita dengan pelbagai jalan cerita, aksi, drama dan konflik berskala kecil, sederhana atau global. Diteraju oleh pengarah berbisa berketurunan African American, Ryan Coogler, Black Panther menampilkan kisah superhero yang sangat berbeza dari karya-karya MCU terdahulu.

Pertama kali watak Black Panther muncul dalam MCU ialah menerusi filem ‘Captain America: Civil War’. Dan pengenalannya walaupun tidaklah banyak tetapi sudah cukup untuk memberi kita idea tentang karakter, kekuatan serta personaliti yang dimiliki oleh T’challa atau Black Panther sebagai raja negara misteri di Afrika, Wakanda.

[REVIEW] ‘Black Panther’, Ikon Superhero Terbaru MCU Yang Unik & Penuh Visi

 

IKLAN

Penampilannya sebagai Raja Wakanda dan pahlawan tradisi temurun mereka dikenali dengan nama Black Panther memberikan dimensi supehero yang unik dan sangat berbeza; a new kinda cool breed superhero MCU! Dan paling penting dia merupakan watak adiwira kulit hitam yang awesome, bukannya bertindak sebagai sidekick semata tetapi sebagai watak utama.

[REVIEW] ‘Black Panther’, Ikon Superhero Terbaru MCU Yang Unik & Penuh Visi

IKLAN

Selepas kematian bapanya akibat serangan bom (kejadian berlaku di dalam Civil War), Black Panther pulang ke Wakanda untuk ditabalkan sebagai raja baru. Dengan tanggungjawab yang baru, dia bertekad menjadikan Wakanda sebagai sebuah negara yang aman tenteram. Namun, ia tidak semudah itu. Selepas mendapati ada kes rompakan di sebuah muzium melibatkan vibranium, Black Panther bertindak untuk menjejak pengganas, Ulysses Klaue.

[REVIEW] ‘Black Panther’, Ikon Superhero Terbaru MCU Yang Unik & Penuh Visi

IKLAN

T’Challa juga berdepan dengan ‘kisah silam’ yang kembali menghantui legasi keluarganya dan Wakanda dengan kemunculan jejaka misteri Erik ‘Killmonger’ Stevens. Kemunculan Killmonger bukan sahaja menggugat kestabilan Wakanda tetapi juga kredibiliti kepimpinan T’challa.

Black Panther bukanlah sebuah filem adiwira ‘tong kosong’. Is penuh dengan mesej politikal yang dirumuskan dengan penuh gaya. Struggle masyarakat kulit hitam menjadi tema utamanya dan bagaimana T’challa bertindak secara rasional terhadap isu ini menjadikan filem ini sebuah karya yang sangat hebat.

Jangan lupa saksikan Black Panther di pawagam bermula pada 13 Februari 2018.

Rating – 4.5/5