Sedapnya! Paling best, boleh makan banyak-banyak sebab homemade. Tapi jangan teruskan bacaan kalau korang tengah diet.hiks

Bayangkan ubi kentang digoreng panas-panas, disalut pula dengan sos keju home-made dan mayonis…. Dah cuba sekali, pasti nak lagi!

So korang yang selalu kena minta ‘extra cheese’ bila beli cheesy wedges ataupun masa beli burger di luar, ini cara buat sos cheese secara homemade yang lebih jimat.

Nak tahu bagaimana caranya untuk membuat hidangan kegilaan ramai ini? Ikuti langkah-langkah mudah ini, confirm jadi!

Bahan-bahan :

IKLAN
  • Butter 1/2 ketul
  • Susu cair 1/2 tin
  • Tepung gandum 1 sudu besar, bancuh dengan sedikit air
  • 4 keping Cheese
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Pewarna kuning
  • 1 ketul Kuib ayam
  • Garam

Cara-caranya :

1. Panaskan Bahan

Cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati.

IKLAN

2. Masukkan Kepingan Keju

Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak.

IKLAN

Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.

3. Siap

Pastikan sos tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-agak dah sesuai, boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.

Selamat mencuba!

Kredit: NizSa Mi