Isu warna kulit sebenarnya masih lagi diperkatakan dalam masyarakat kita. Tidak tahu kenapa masih ramai yang menjadikan isu ini sebagai bahan jenaka dan lebih teruk lagi, ada individu yang langsung tidak sensitif dengan memanggil mereka yang berkulit gelap ‘si hitam’.

Hal ini sering mendapat perhatian Haneesya Hanee kerana dia juga pernah menjadi mangsa buli ekoran daripada warna kulitnya. Tidak mahu menjadikan isu ini sebagai perkara yang negatif, Haneesya telah pun memuat naik status dilaman twitternya untuk mengajak individu yang berkulit gelap post gambar mereka berserta emoji bulan gelap demi meningkatkan keyakinan diri masing-masing.

“Represent Yourself” – Haneesya Hanee Motivate Individu Kulit Gelap Dengan Emoji

Ramai yang berkongsi gambar dan pengalaman mereka oleh sebab turut pernah mengalami masalah yang sama, dipandang rendah kerana berkulit gelap.

IKLAN

IKLAN

IKLAN

Malaysia sudah pun merdeka selama 62 tahun, jadi kami rasa seharusnya warna kulit tidak lagi dijadikan isu. Rakyat Malaysia kini bersikap lebih terbuka dan saling menghormati antara satu sama lain tidak kira bangsa, agama dan warna kulit.

Jadi, yang kami hairan macam mana masih ada lagi manusia yang suka menjadikan isu warna kulit ni sebagai bahan jenaka. Come on, kita dah nak ke Wawasan 2020 ya. Janganlah terbawa-bawa sikap yang tidak matang tu. Hiks!

Apa-apa pun, tidak kiralah warna kulit korang cerah atau gelap, yang penting kita tetap 1 Malaysia!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI