Kampus Tokyo Univesity

 

Melanjutkan pelajaran ke luar negara pastinya menjadi satu impian buat kebanyakan pelajar yang baru saja menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Tidak salah untuk memasang angan-angan ‘terbang’ jauh ke negara orang bagi mengejar pengalaman dan cara pembelajaran baharu di sana.

Terbaru, Kerajaan negara Jepun menerusi kedutaannya di Malaysia telah mengumumkan pembukaan permohonan biasiswa Monbukagakusho: MEXT bagi program Ijazah Sarjana Muda atau Undergraduate.

Pembukaan biasiswa bagi kemasukan 2022 ini adalah khas buat pelajar yang kini berusia antara 17 hingga 25 tahun atau secara spesifiknya, mereka yang lahir antara 2 April 1997 hingga 1 April 2005.

Remaja 17-25 Tahun, Ini Masanya Mohon Biasiswa ‘MEXT’ Oleh Kerajaan Jepun
Kampus Tokyo University of Agriculture and Technology.
Remaja 17-25 Tahun, Ini Masanya Mohon Biasiswa ‘MEXT’ Oleh Kerajaan Jepun
Kampus Tokyo University.

Apa yang membuatkan REMAJA tertarik dengan Biasiswa Monbukagakusho: MEXT ini adalah syarat-syarat permohonannya yang tidaklah terlalu ketat.

Calon mestilah telah menamatkan peperiksaan SPM. Calon yang telah memperolehi sijil Sijil Pelajaran Tinggi Malaysia (SPM), sijil A-Level, sijil Unified Examination Certificate (UEC), Matrikulasi atau Diploma juga boleh memohon menggunakan keputusan sijil peperiksaan masing-masing.

IKLAN

Tentunya, pemohon haruslah mahir dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Jepun serta mempunyai keputusan cemerlang bagi subjek lain.

 

Peluang Yang Tidak Harus Dilepaskan

Semasa tempoh biasiswa Monbukagakusho: MEXT ini, pelajar yang akan melanjutkan pelajaran di Jepun akan menerima elaun bulanan yang dianggar sebanyak 117,000 Yen (kiran-kira RM4,400). Yuran peperiksaan kemasukan universiti, matrikulasi dan tuisyen di universiti juga dikecualikan.

IKLAN

Bukan setakat itu saja, tiket kapal terbang pergi-balik untuk pelajar turut disediakan!

 

IKLAN

Cara Permohonan

Calon boleh mula hantarkan permohonan biasiswa Monbukagakusho: MEXT mulai sekarang hingga 28 Mei 2021 (Jumaat) sebelum jam 4 petang.

Borang permohonan dan garis panduan (guideline) boleh diperolehi daripada Kedutaan Jepun atau lebih mudah, dicetak saja dari laman web Kedutaan Jepun.

Remaja 17-25 Tahun, Ini Masanya Mohon Biasiswa ‘MEXT’ Oleh Kerajaan Jepun
Bangunan Kedutaan Jepun di Kuala Lumpur.

Sekiranya korang masih mempunyai sebarang pertanyaan atau kemusykilan berkenaan biasiswa ini, Kedutaan Jepun juga menyediakan khidmat kaunseling pengajian tinggi di seksyen Japan Information Centre dekat tingkat atas Kedutaan Jepun setiap hari Selasa, Rabu dan Khamis dari jam 10 pagi hingga 12 tengah hari.

Apa tunggu lagi guys, hantarkan permohonan korang tau. Koun o inorimasu!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI